PIRAN POD VODO, V PRIHODNJIH DNEH GROZI IZREDNO MOČAN JUGO: Na Punti odnašalo hladilnike s pijačo, zaboje, smetnjake (FOTO)

Piran

Danes zjutraj se je v Piranu oglasila sirena, ki je naznanila močno burjo in visoko plimovanje morja. To je na kopnem doseglo približno 30 centimetrov višine, močna voda pa je pričela odnašati hladilnike s pijačo, zabojnike za smeti, reklamne panoje in podobno. O višini škode je trenutno težko govoriti, v civilni zaščiti pa svarijo pred novim zalivanjem morja konec tedna.

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite (CZ) Piran Robert Zirnstein, so skupaj s piranskimi gasilci zjutraj odšli na ogled terena in se ob 8.34 odločili, da sprožijo sireno za alarmiranje.

"Da bo plima visoka, smo začeli opozarjati že pred dvema dnevoma, a posamezniki kljub temu niso umaknili svojih vozil na varno," je povedal Zirnstein in pozval Pirančane, naj izkoristijo možnost prejema brezplačnega sms-a, ki jih bo opozoril na visoko plimovanje morja in bodo lahko pravočasno poskrbeli za zaščito svojega imetja. Vsi podatki v zvezi s tem in tudi možnost prijave so objavljeni na spletni strani Občine Piran.

Kot je dejal poveljnik CZ Piran, so predvsem gostinci zaradi razglasitve epidemije zelo na hitro zaprli svoje lokale, niso pa uspeli pospraviti stvari. Zato je danes visoka voda nosila hladilnike za pijačo, zabojnike za smeti in podobno, največjo nevarnost pa predstavljajo stojala za senčnike, ki so skrita pod vodo. Vodna gladina se je na kopnem dvignila do višine okoli 30 centimetrov.

"Pričakujemo, da se bo takšno stanje nadaljevalo tudi jutri. Smo v stiku z Agencijo RS za okolje in najverjetneje bomo jutri izdali opozorilo za petek, ko je napovedan na Jadranu zelo močan jugo, ki bo pihal do nedelje in naj bi potegnil vse do Pirana. Voda na kopnem naj bi bila še 20 centimetrov višja," napoveduje Zirnstein.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .12. 2020 ob  07: 57
Je kriv Janša nimaš kaj.