PIKALO PO VETU NE NAMERAVA ODSTOPITI: "Karte se zdaj premešajo na novo"

Slovenija

DS je na izredni seji s 17 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Glede na napovedi strank, da bodo pri ponovnem glasovanju v DZ glasovale tako kot prvič, je ne bo podprlo vsaj 46 poslancev, kolikor bi bilo treba za vnovično potrditev.

Šolski minister Jernej Pikalo
 
Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Predlagatelji so ocenili, da je novela, ki jo je DZ sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost.

Uvedba razlikovanja po navedbah predlagatelja odložilnega veta v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča. Po predlogu ministrstva za izobraževanje bi država po novem namreč obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Štrukelj: "V zasebnem šolstvu gre za segregacijo"

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na izredni seji DS dejal, da skušajo urediti financiranje zasebnih osnovnih šol v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Novela po njegovih besedah dela red na obravnavanem področju, ker zdaj obstajajo različna mnenja o tem, kaj je obvezno in kaj ne. "A razvoj v tako majhni skupnosti, kot je slovenska, lahko temelji le na tem, da na nikogar ne pozabimo, ampak da v vsakemu poiščemo njegove talente," je opozoril.

Predsednik komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport Branimir Štrukelj je sporočil odločitev komisije, ki se je sestala pred izredno sejo. Vetu je bil naklonjen le en član komisije, medtem ko jih je bilo šest proti. V razpravi je Štrukelj kot predstavnik delojemalcev opozoril, da gre v zasebnem šolstvu za segregacijo, saj na zasebne šole lahko hodijo le tisti, katerih starši to finančno zmorejo. Tudi predstavnik lokalnih interesov Davorin Terčon je menil, da je nujno razvijati javno šolstvo, saj je bila takšna odločitev sprejeta s konsenzom.

Pikalo po vetu ne namerava odstopiti 

Predsednik DS Alojz Kovšca je po drugi strani ocenil, da gre za politično in ideološko vprašanje. Zavrnil je tudi očitke nasprotnikov predloga za veto, da gre v zasebnem šolstvu za segregacijo. Predstavnik lokalnih interesov Samer Khalil pa je opozoril, da v Beli krajini starši ne morejo izbirati, ali otroka vpisati v zasebno ali javno šolo, ker tam zasebne šole ni. Minister Pikalo je po izglasovanem vetu dejal, da je zdaj na potezi DZ. Na vprašanje, ali pričakuje, da si bo v DZ kdo od vzdržanih ali tistih, ki so bili proti noveli, zdaj premislil, pa je odgovoril, da se po vetu karte premešajo na novo.

Po vetu ne namerava odstopiti, tudi zavrnitve novele ne bi čutil kot nezaupnice svojemu delu, ker da je vlada predlog novele potrdila soglasno. Če novela ne bo vnovič potrjena, je možnosti po njegovih besedah več: če bo treba, bodo pripravili tudi drug zakon. V SMC vztrajajo, da tudi pri ponovnem glasovanju ne bodo podprli novele. Prvič so bili vzdržani. Poslanec SMC Gregor Perič je na vprašanje, ali Pikalo še uživa njihovo zaupanje, odgovoril, da mora minister sam oceniti, ali uživa širše zaupanje, pomemben pa je morebiten signal premierja Marjana Šarca.

Poslanec SMC Gregor Perič

Ponovno glasovanje predvidoma v četrtek

V SDS upajo, da bodo poslanci ob vnovičnem glasovanju zmogli preseči ideološko zagrenjenost. Tudi po mnenju NSi bi bilo prav, da bi pravo prevladalo nad političnim kupčkanjem. Tudi druge stranke, med njimi SNS, stališča o noveli ne spreminjajo. V Civilni iniciativi Združeni starši in Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pozdravljajo odložilni veto. Poslance pozivajo, naj novele v ponovnem odločanju ne podprejo, v nasprotnem primeru pa napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev za uresničitev ustavne odločbe.

Novelo je DZ na seji minuli teden sprejel z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti. Ponovno glasovanje, ki bo predvidoma v četrtek, bo za novelo lahko usodno, saj bo za njen uspeh potrebnih najmanj 46 glasov. Če pa bo znova potrjena, se ji obeta nova bitka na ustavnem sodišču.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija