PESTRA NEDELJA ZA GORSKE REŠEVALCE: Kar sedemkrat so morali posredovati s helikopterjem (FOTO, VIDEO)

Kronika

Gorski reševalci so imeli v nedeljo znova polne roke dela. Dopoldne se je nad planino Pungrat v občini Tržič pri padcu poškodovala 62-letna planinka, ki so jo tržiški reševalci najprej oskrbeli na kraju dogodka, nato pa jo je dežurna ekipa s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so bili škofjeloški policisti manj kot uro pozneje obveščeni še o 63-letnem planincu, ki mu je med hojo z Ratitovca v občini Železniki proti dolini spodrsnilo in se je pri padcu lažje poškodoval. Tudi njemu so pomoč nudili domači gorski reševalci, nato pa so ga s helikopterjem prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Blejski policisti pa so nekaj pred 14. uro obravnavali nesrečo 46-letnega belgijskega pohodnika, ki mu je med sestopanjem z Ojstrice v občini Bled zdrsnilo in se je lažje poškodoval. Pomoč so mu nudili radovljiški gorski reševalci in zdravstveno osebje, ki ga je nato prepeljalo v zdravstveno ustanovo.

Konec dober, vse dobro. ????

Posted by Gorska Reševalna Zveza Slovenije on Nedjelja, 1. oktobar 2023.

Že zgodaj zjutraj pa je helikopter Slovenske vojske poletel na območje Jerebice v občini Bovec, kjer se je v soboto pri plezanju v steni poškodoval planinec in so ga bovški reševalci na klasičen način ponoči spustili na dostopno mesto, od koder ga je helikopter prepeljal v jeseniško bolnišnico.

Z uprave za zaščito in reševanje poročajo še o jutranjem dogodku na planini Viševnik v občini Bohinj, kjer je obolela oseba potrebovala zdravniško pomoč, zaradi česar so jo s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Na prvi, sončni ☀️ oktobrski dan in zadnji dan rednega dežurstva dežurne GRS ekipe na Brniku smo imeli še več intervencij kot dan prej - kar 9. Čeprav v prvi polovici leta ni kazalo, je trenutno število intervencij višje v primerjavi z lanskim letom, kar pomeni novo rekordno število nesreč v gorah. Že včeraj pa se je začela ena težjih reševalnih akcij zadnjih let na območju GRS Bovec. V soboto ob 16. uri se je pri plezanju ????‍♂️ v steni Jerebice, občina Bovec, poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec, GRS dežurna ekipa Brnik in helikopter SV. Zaradi razmer na terenu helikoptersko reševanje ni bilo mogoče, zato so gorski reševalci na klasičen način poškodovano osebo in soplezalko tekom noči ???? spustili na dostopno mesto, od koder je danes, v jutranjih urah helikopter ???? z dežurno ekipo GRS Brnik prevzel poškodovano osebo in jo prepeljal v SB Jesenice. ????300 m spusta do ponesrečenega, ????150 m dvig ponesrečenega in soplezalke, iz izredno strme zajede do prvega mesta, kjer je bilo ponesrečenega mogoče pobrati s helikopterjem, ????18 ur truda (od 16h do 10h), samo vitlanje na roke je trajalo od 1h do 5h zjutraj. Pazite nase! ???? Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces SLO Intervencije

Posted by Gorska Reševalna Zveza Slovenije on Nedjelja, 1. oktobar 2023.

Pomoč pa je malo pred 14. uro v koči na Kredarici potrebovala še ena obolela oseba, ki so jo gorski reševalci iz Mojstrane skupaj z dežurno ekipo iz Brnika na kraju dogodka oskrbeli in jo pozneje s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. Na podoben način so pomagali tudi oboleli osebi na Križni Gori, ki so jo reševalci prepeljali do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči v Škofji Loki

Malo po 18. uri sta v steni pod Gabrsko pečjo na Veliki planini obtičala tuja planinca, kamniški reševalci pa so ju rešili z vrvno tehniko in ju nepoškodovana pospremili v dolino.

Za nami je pestra nedelja. Nekaj po 12. uri se je med sestopom z Ratitovca poškodoval planinec, šlo je za poškodbo...

Posted by GRS Škofja Loka on Nedjelja, 1. oktobar 2023.

Popoldne se je na poti na Polhograjsko Grmado v občini Dobrova-Polhov Gradec poškodovala pohodnica, ki so jo oskrbeli ljubljanski gorski reševalci, na plezališču v Lutnih skalah v občini Cerkno pa se je pri padcu poškodoval plezalec, zaradi česar so ga s helikopterjem prav tako odpeljali v UKC Ljubljana.

Okoli 17.30 pa se je pod Martinovim vrhom v občini Loški Potok na gozdni poti prevrnil štirikolesnik. Domači gasilci so poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev iz Ribnice nudili prvo pomoč, nato pa so ga prav tako s helikopterjem prepeljali v ljubljanski UKC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  03 .10. 2023 ob  14: 21
namesto da gre vec denaja za poplave ,ga bo šlo za te starejše hribolazce...naj gredo raje svojim letom primerno na kak lep lahkoten sprehod po gozdu,kjer je nižji in lažji teren