PES Z OBARVANIM JEZIKOM: Preberite, kaj je razlog za to posebnost

Trendi

Psi imajo večinoma jezik obarvan nežno roza, obstaja pa tudi nekaj pasem, za katere to ne velja. Njihovi jeziki so namreč temno modri ali črni. Običajno gre za pasmo čov čov, vendar obstajajo tudi nekatere druge pasme s to značilnostjo, na primer šarpej.

Razlog za to je dodatna pigmentacija. Čov čov se rodi z roza jezikom, njegova barva pa se začne spreminjati, ko so stari od osem do deset tednov. Pogosto pa s starostjo izgubijo malo pigmentacije, zato se njihov jezik 'na stara leta' spet obarva roza.

Pasma čov čov prihaja iz družine psov špic, ki vključuje tudi pasme samojed, sibirski haski, malamut, akita, shiba inu, pomeranec, volčji hrt in norveški sivi losovec.

Tudi te pasme imajo podobne značilnosti kot čov čov: značilna telesna zgradba, gostota dlak, pokončna ušesa v obliki trikotnika in rep, ki se vije nad hrbtom. Obstaja pa ena razlika. Čov čov je edina pasma, katere jezik spremeni barvo iz rožnate v temno. Če temu ni tako, obstaja velika verjetnost, da pes ni čistokrven in da je križanec drugih pasem iz družine špic, piše cesarsway.com.

K dodatni pigmentaciji so sicer nagnjene tudi pasme: airedalec, avstralski govedar, belgijski ovčar, črni ruski terier, flandrijski govedar, dalmatinec, evrazijec, brazilska fila, škotski seter, kai, korejski jindo, mountain cur, rodezijski grabenar, ovčar shiloh, mehkodlaki pšenični terier, tajski grebenar in tibetanski mastif.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  23 .01. 2021 ob  20: 29
Moj pes ima tak jezik, ko uspe kje polizat kaj refoška.