PENISI SO SPOSOBNI TUDI TEGA: Napovejo lahko življenjsko dobo svojih lastnikov

Trendi

Raziskovalci so preučili podatke 1.790 moških, starih od 20 do 85 let, in ugotovili, da je erektilna disfunkcija močan pokazatelj prezgodnje smrti, piše na portalu Daily Mail. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da pri moških s tem problemom obstaja kar 70 odstotkov večja verjetnost, da bodo živeli manj časa v primerjavi s tistimi, ki dotične težave nimajo. Čeprav je splošno prepričanje, da erektilna disfunkcija prizadene predvsem starejše moške, je razširjena tudi med mlajšo populacijo. Skoraj 20 odstotkov moških, mlajših od 40 let, se sooča z motnjo erekcije.

Motnja, pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna dejavnost, lahko povzroči bolezni srca in ožilja, ki povečajo tveganje za prezgodnjo smrt. Znano je, da je erektilna disfunkcija oz. impotenca povezana z dejavniki tveganja za kardiovaskularna obolenja, vključno s hiperlipidemijo (nenormalno visoke ravni maščob v krvi, holesterola in trigliceridov), hipertenzijo (visok krvni tlak), debelostjo, sladkorno boleznijo in kajenjem, pojasnjujejo znanstveniki z univerze v Mississippiju.

Do tega zaključka so prišli po preučitvi podatkov 1.790 moških, starih od 20 do 85 let, ki so sodelovali v nacionalni raziskavi zdravja in prehrane v letih 2003 in 2004. Med drugim so vprašanja zajemala podrobnosti o erekciji, ob kateri moški dosega in ohranjanja zadostno čvrstost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega odnosa. Podatke so konec leta 2011 povezali s podatki moških, ki so medtem umrli, in ugotovili, da je erektilna disfunkcija močan pokazatelj prezgodnje smrti.

Raziskovalci so ugotovili, da se je 557 udeležencev te študije soočalo s težavami z erekcijo, po skoraj osmih letih pa jih je 244 umrlo. Pri 61 pokojnih so vzrok smrti predstavljale srčno-žilne bolezni, 64 jih je umrlo zaradi malignih novotvorb, 12 zaradi kroničnih bolezni dihal, preostali pa zaradi drugih vzrokov. Znanstveniki so upoštevali starost, telesno aktivnost, narodnost, obseg pasu, dohodek ... in ugotovili, da so imele osebe, ki so trpele zaradi erektilne disfunkcije, 70 odstotkov večjo možnost za prezgodnjo smrt.

Vendar pa znanstveniki obenem opozarjajo, da je potrebno izvesti še veliko raziskav na to temo. Vprašanje je namreč, v kolikšni meri so posamezni anketiranci realno ocenili svojo erekcijo oziroma težave z njo. Študija je bila objavljena v Journal of Sexual Medicine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  25 .10. 2021 ob  06: 33
jaz vidim na sliki banano in ne penis...torej ,če pišete o penisu, pokažite penis....REGIONAL a bo šlo?