PARADONTALNA BOLEZEN NE BOLI! Akcija slovenskih zobozdravnikov za zdrave dlesni

Slovenija

Akcija Zdrave dlesni, ki bo v Sloveniji potekala od danes pa do 15. novembra, ljudi spodbuja k popolni ustni higieni. Zobozdravniki v tem mesecu ozaveščajo o ustni higieni, učijo o nevarnostih paradontalnih bolezni in izmerijo medzobne prostore. V letošnji akciji sodeluje 850 strokovnjakov za ustno zdravje, ki bodo pregledali okrog 87.500 bolnikov.

Hkrati bo ozaveščanje o akciji potekalo tudi v čakalnicah zdravstvenih ustanov in skozi izobraževalne prispevke, zato pričakujejo, da bo akcija dosegla še več ljudi.

Vodja akcije Zdrave dlesni Katarina Petrović meni, da ljudje ustno higieno pogosto jemljejo kot rutinsko opravilo, pri tem pa pozabljajo, da ima vsak zob pet površin, z zobno ščetko pa v najboljšem primeru očistimo samo tri oz. 70 odstotkov površine zoba. Dodaja še, da se marsikdo ne zaveda, da 90 odstotkov težav s slabim zadahom izhaja iz neočiščenih medzobnih prostorov, njihova neočiščenost pa lahko pomeni težko opazen karies med zobmi in vnetje.

"Z eno od oblik paradontalne bolezni se srečuje kar 90 odstotkov Slovencev, pa se tega ne zavedajo, ker paradontalna bolezen ne boli," je na novinarski konferenci v petek dejala zobozdravnica Tina Faller Lipnik, ki v akciji Zdrave dlesni sodeluje štiri leta. Dodala je še, da je primarna naloga vsakega zobozdravnika preventiva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija