PAPEŽ FRANČIŠEK: "Umetna prekinitev nosečnosti je kot naročen umor"

Svet

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu primerjal umetno prekinitev nosečnosti z naročenim umorom. "Kako lahko je dejanje, ki zatre nedolžno življenje, terapevtsko, civilno ali preprosto človeško," je med drugim dejal sveti oče. Ob tem se je vprašal, ali je pravično umoriti nekoga samo za rešitev težave. "Tega ne bi smeli storiti, ni pravično umoriti človeka, tudi če je majhen. To je, kot če bi za rešitev težave najeli morilca," je dejal papež.

Za katoliško cerkev je umetna prekinitev nosečnosti velik greh. Cerkev ne samo za žensko, ki opravi umetno prekinitev nosečnosti, pač pa tudi za zdravnika in partnerja, če je žensko silil v umetno prekinitev, predvideva izobčenje.

V primeru, če starši dobijo diagnozo hude okvare svojega še nerojenega otroka, potrebujejo po Frančiškovih besedah "iskreno bližino in solidarnost, da premagajo svoje strahove". "Namesto tega dobijo hitre nasvete za umetno prekinitev nosečnosti," je še dejal na splošni avdienci, katere današnja tema je bila zapoved Ne ubijaj.

Frančišek je pred dvema letoma poskrbel za razburjenje z odločitvijo, ko je duhovnikom dovolil, da ženske odveže tega greha, kar pa ni spremenilo njegove miselnosti, da je zločin prekiniti nerojeno življenje. Junija letos je papež umetno prekinitev prizadetih plodov primerjal z umori prizadetih, ki so jih izvajali nacisti. "V minulem stoletju se je ves svet zgražal nad evtanazijo nacistov. Danes se počne enako z belimi rokavicami," je takrat dejal.

Današnje papeževe besede prihajajo v občutljivem trenutku. V Vatikanu prav v teh dneh poteka škofovska sinoda, v znamenju katere so letos mladi. In za številne mlade so teme, kot so spolnost, umetna prekinitev nosečnosti, homoseksualnost in pravice žensk posebej pomembne. Številni si želijo, da bi se Cerkev v tej smeri bolj odprla. Ali je Frančišek s primerjavo z naročenim umorom ubral pravilen ton, je vprašljivo.

Tudi današnje papeževe izjave so že naletele na kritike. "Primerjava z naročenim umorom in umetno prekinitvijo nosečnost ne žali samo žrtve umora, pač pa tudi vest ženske, ki je v stiski zaradi nosečnosti," so odgovorili v katoliškem Združenju ženskega ponosa, ki ponuja svetovanje ženskam, ki se znajdejo v stiski zaradi nosečnosti.

Iz Združenja ateistov in agnostikov v Italiji pa so sporočili, da gre za besede, ki vznemirjajo, niso pa presenečenje. "Znano je, da si je Cerkev vedno dovoljevala, da govori vse mogoče o telesu in odločitvah žensk in revolucionarni Frančišek pri tem ni izjema," je dejala predstavnica združenja Adele Orioli.

Deli novico:

jna vojnik |  12 .10. 2018 ob  17: 51
ženska je lastnica svoje maternice ,,, in ne država , in ne neka kurat vera---------- če neka institucija ženski vzame pravico o odločanju o svojem telesu ,,,, potem gremo nazaj u srednji vek ,, bog živi cerkev in gospoda grofa --- je bilo nekoč
Katarina |  12 .10. 2018 ob  16: 50
Ah, ah. Koliko vedo moški povedati o ženskah. Poznajo jih bolje, kot se poznajo same. Ah, ah.
Malce več skromnosti ne bi škodilo :)
@Eho |  12 .10. 2018 ob  12: 23
zakaj so pa moški poslani na svet??
@Eho |  12 .10. 2018 ob  12: 22
-1
budalo si se rodil ,budalo boš ostal !!!!!
Eho | včeraj ob 23:14  |  12 .10. 2018 ob  09: 21
Ma kaj ti nekaj fantaziras: "Največ splavov je med premožnimi, razvajenimi in neodgovornimi ženskami, ki jim na videz ničesar ne manjka v življenju. Tako kot do novo nastalega življenja v njih samih, se neodgovorno vedejo tudi do vsega zunanjega sveta."

Od kje tebi ,tej podatki? Imas kaksno statistiko? Ker ce ne govoris direktno iz SVOJE FANTAZIJE.


FANTAZIJE v kateri krivis zenske, ker uzivajo v zivljenju a ker so se rodile v zenskem telesu bi morale uporabljat svoja rodila. Torej zenska ima maternico in edino in glavno kar lahko doseze v zivljenju je to da je MAMA. Drugo je postransko. Torej zenska je na ravni zivali za razmnozevanje. Njen uterus jo zaznamuje.

Se ti vidi ,da si tipicen moski, ki ce ima otroke, kot pri 99% procentov moskih, SKRBI ZENSKA ZA VSE. Se za tvoje gate in nogavice ,verjetno. Ja tak NEODGOVOREN clovek, ki ima ta mit ,da je MAMA vse za cloveka in da je MATERINSKA ljubezen vec kot OCETOVSKA. TO je ALIBI , ki so si ga izmislili moski, da lahko delegirajo vse kar se tice otrok ZENSKI.

"Poslali so vas na ta svet samo zato, da nekomu pomagate, če tega ne storiste je enako temu kot da niste ničesar naredile. Zaman ste živele."

Ma kdo je koga poslal in z kasnim namenom? Tudi ce bi to bil bog, ti njegovh planov ne poznas in ne mores govorit v njegovem imenu.
Ne vidim logike zakaj bi samo ZENSKE morale nekomu pomagat, moski pa ne? In zate zenska pomoc je lahko samo delat otroke in skrbet za njih.

Najbolj NEODGOVORNO je zame imet otroka KO GA NOCES imet. Imeti ga pod prisilo druzbe, religije, kretenov kot si ti... to je RECEPT za roditi zafrustriranega cloveka. Zafrustriranega cloveka ki bo cez 20 let hodil po planetu in trosil svoje frustracije naprej.
SZI  |  12 .10. 2018 ob  06: 29
Seveda je cerkev proti, ker ženske s splavom ne rodijo potencialnih mladičev, katere cerkev zlorablja.
Izola |  12 .10. 2018 ob  00: 38
Mislim.da je isti greh ce zupnik nesme imeti spolne odnose! Tudi to naj spremenijo.....
Eho |  11 .10. 2018 ob  23: 19
Vse tiste, ki pa ste naredile splav ali več njih, lahko pomagaste tudi tako, da ko naprimer naletite na še žive ribe v ribarnicah, jih kupite in spustite nazaj v vodo, pozitivne zasluge tega dejanja pa iskreno posvetite vem, ki ste se jih znebile, oziroma jim prekinile njihovo pot človeka.

Eho |  11 .10. 2018 ob  23: 14
@Eho | danes ob 19:37 | danes ob 19:47

Ne govori ničesar v imenu žensk, navkljub temu, da si morebiti ženska. Velika večina žensk, ampak res velika večina žensk ni storila splava niti enkrat, pa tudi ga ne bo, pa tudi tiste slabšimi pogoji za življenje, ali pa če hočeš z najslabšimi pogoji za življenje na svetu, sploh med temi zadnjimi je najmanj takih, ki bi storile splav. Velika večina posiljenih žensk ni naredila splava. Vse to veliko pove o ljudeh.

Na kraj pameti mi ni, da bi se zavzemal za uzakonitev prepovedi splava. Vsak naj se o zadevah sam odloča po svojih mentalnih sposobnostih, ter posledice hudo nespametnih dejanj sam nosi.

Meni je bistveno, da ne bom kriv, oziroma, da svojo krivdo za prekinitev življenja izpeljem na skrajni minimum kar je možno.

Proti splavu sem, to mi pravi zdrav razum.

Največ splavov je med premožnimi, razvajenimi in neodgovornimi ženskami, ki jim na videz ničesar ne manjka v življenju. Tako kot do novo nastalega življenja v njih samih, se neodgovorno vedejo tudi do vsega zunanjega sveta.

Ženske ne delajte splavov. Poslali so vas na ta svet samo zato, da nekomu pomagate, če tega ne storiste je enako temu kot da niste ničesar naredile. Zaman ste živele.
jna vojnik |  11 .10. 2018 ob  20: 37
Ženska | danes ob 13:06 1-
Umetna prekinitev nosečnosti je tema, o kateri bi morale odločati izključno in samo ženske. Moški tu ne bi smeli imeti nobene besede. Ker se jih ne tiče. Ko bodo pa moški noseči in bodo rojevali, takrat pa bodo lahko podali svoje mnenje.
Eho | danes ob 19:37  |  11 .10. 2018 ob  19: 47
"...alora ste se ženske same pripeljale do tega."

Ja zenske hocejo odlocati o svojem telesu in zato so dosegle pravico do splava. In je prav tako.
Eho |  11 .10. 2018 ob  19: 37
@Eho | danes ob 17:13

Ne zagovarjam se. Skratka, zagotovo je nekakšna razlika med ženskama, ki se znajdeta v povsem enaki stiski, ko ena naredi splav, druga pa ne. Ena se lažje zoperstavi težavi, druga težje. Razlika je verjetno v mentalni naravnanosti.

Vsekakor sta tako ženska kot moški v večini primerov skupno poskrbela za spočetje, to po tvoje avtomatsko jemlje pravico ženski, da sama odloča o usodi novega življenja, ki je šele začelo svoj boj za preživetje. V nasprotnem, oziroma če temu prej napisanemu ni tako, in če ima samo ženska pravico odločat o na novo nastalem življenju, alora ste se ženske same pripeljale do tega.
1