PAHOR V KRALJEVSKI DRUŽBI: Kot kaže, je Elizabeto II. naravnost omrežil (FOTO)

Slovenija

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes sprejela predsednika republike Boruta Pahorja, s katerim je imela daljši pogovor od načrtovanega. Kot so sporočili iz urada predsednika, je bila kraljica izjemno ljubezniva in osupljivo osredotočena na pogovor.

Pahor je po srečanju s kraljico izpostavil, da ga je presenetila kraljičina informiranost in njena ocena, kakšne možnosti so dandanes za sožitje v tem nemirnem stoletju. "Vsebinsko je bil pogovor veliko bogatejši, kot bi pričakoval," je dejal v izjavi TV Slovenija.

Čeprav se kraljica ne opredeljuje do političnih vprašanj, je Pahor ocenil, da se tokrat je in da je tudi od njega pričakovala, da bo delil svoja stališča do vprašanj, ki jo skrbijo.

Pahor je sicer drugi dan uradnega obiska v Veliki Britaniji začel s položitvijo venca pred obeležje vsem nedolžnim žrtvam vojn pred Westminstrsko opatijo. Ceremonialu je sledil ogled opatije, ki je bila kot nekdanja benediktinska opatijska cerkev zgrajena v 11. stoletju in je eden najbolj znanih sakralnih objektov v Evropi.

V okviru uradnega programa se bo predsednik republike danes srečal še s predsedujočim zgornjega doma parlamenta, lordom Normanom Fowlerjem in nekaterimi poslanci poslanske in lordske zbornice. Pričakovati je, da bo v ospredju pogovorov izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki je predviden za 29. marec.

Brexit zanima tudi Slovence, ki živijo na Otoku, saj bi se utegnili ob trdem brexitu soočiti s številnimi težavami. Z njimi se bo predsednik republike srečal drevi na sprejemu, ki ga bo priredil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel. Zadnji dan obiska bo predsednik Pahor v petek obiskal londonsko finančno središče City in se predvidoma sestal s premierko Thereso May.

Pahor, ki se na uradnem obisku mudi kot gost kraljice Elizabete II. in britanske vlade, je uradni obisk začel v sredo s srečanjem s princem Edwardom, s katerim sta spregovorila o nagradah za mlade, vključene v mladinski program Mepi, katerega častni pokrovitelj je britanski princ. Predsednik republike se je sestal tudi z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih in brexitu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  01 .03. 2019 ob  23: 39
Delat malo ne se samo spilat okrog ....kakšna je to država kjer je klici ga predsednik bolj angažiran na družbenih omrežjih kot da se ukvarja z problemi....nekdo bi rekel klovn