Gostinci se soočajo z vse več administrativnih in finančnih ovir, je na torkovi novinarski konferenci opozoril Mate Matjaž iz obrtno-podjetniške zbornice. Po njegovem se postavlja vprašanje, ali so prišli do točke, ko skupna višina davčnih in drugih finančnih obremenitev presega njihove zmožnosti in bo marsikdo prisiljen iti na črni in sivi trg.
OPOZORILA GOSTINCEV NA PORTOROŠKEM SREČANJU: 60 odstotkov na robu preživetja
Piran
Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Matjaž je na novinarski konferenci, ki je potekala v okviru tradicionalnega strokovnega srečanja gostincev v Portorožu, naštel več problemov, ki po njegovem prepričanju ovirajo njihovo delo, od uporabe glasbe v lokalih do obratovalnega časa. Predvsem pa se pojavlja vse več administrativnih in drugih ovir, pri čemer od države dobijo le palico brez korenčka.
Konkretno se je od začetka gospodarske krize do danes poslovanje gostincev po njegovih besedah podražilo za 25 odstotkov, kar 60 odstotkov gostincev pa je na robu preživetja, pri čemer so zlasti na udaru tisti na podeželju. Tako se po Matjaževi oceni postavlja resna alternativa, da bodo gostinci šli na črni oz. sivi trg. Prav tako so problematični kadri, ki jih primanjkuje. To je po njegovem povezano z visokimi obremenitvami plač, zaradi česar gostinski kadri odhajajo v tujino.
Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil pomisleke zbornice glede konkretnih zakonov. Tako se mu zdi krivično, da želi država prek tobačnega zakona gostince obremeniti s plačilom licenčnine za prodajo cigaret. Vsi gostinski lokali prodajajo cigarete preprosto zato, da gostje ne bi odšli h konkurenci, je pojasnil. Čeprav v zbornici ne podpirajo kajenja, pa po Mehovih besedah "nasprotujemo temu, da bi ravno gostinci bili tisti, ki bi reševali ta problem".
V zvezi s predlogom zakona o vajeništvu pa OZS vztraja, da delodajalci nimajo nič proti nagrajevanju vajencev, ne strinjajo pa se, da bi zanje plačevali tudi prispevke in davke, kot da bi šlo za redno zaposlene, je še navedel Meh.
Predsednik združenja gostinskih in turističnih delavcev pri hrvaški obrtni zbornici Nenad Šepak pa je izpostavil, kako so na Hrvaškem prilagodili tobačno zakonodajo tako, da so se lahko manjši gostinski objekti pod pogojem, da imajo ustrezno ventilacijo, opredelili kot kadilski ali nekadilski. S tem so po njegovih besedah uspeli ohraniti pri življenju 10.000 gostinskih lokalov.
Podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem Drago Delalut je izpostavil nekatere druge primere nelojalne konkurence, ki ga slovenskim gostincem predstavljajo izjeme za določena društva pri uporabi davčnih blagajn, kot tudi množično ustanavljanje svetov zavodov s področja športa in kulture ter prenizke kazni, zaradi katerih se marsikomu splača delati na črno.
Pol gostincev naj zapre ker itak nimajo pojma.....se posebej na Obali