OKTOBERFEST BO LETOS HUDO ZASOLJEN: Za liter vode 10 evrov, za pivo pa ...

Svet

V Münchnu se bo v soboto začel sloviti festival piva Oktoberfest. Za varnost obiskovalcev bo skrbelo približno 600 policistov in okoli 2200 varnostnikov, so v sredo sporočile mestne oblasti. Festival, ki ga domačini imenujejo Wiesn, bo letos trajal dva dni dlje kot običajno, do 3. oktobra, obenem pa bo tudi pijača na njem nekoliko dražja.

Organizatorji festivala pričakujejo, da se bo letošnjega Oktoberfesta udeležilo približno šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah višjega načelnika münchenske policije Michaela Dibowskega so varnostne ukrepe na festivalu v primerjavi z lanskim letom okrepili za približno 20 odstotkov. Ob tem so varnostno osebje posebej opozorili, naj bodo pozorni na žalitve lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in drugih pripadnikov skupnosti LGBTQ+.

Homofobne, seksistične in rasistične žalitve niso nepomembni prekrški, ampak resna kazniva dejanja, je dejal Dibowski. Dodal je, da ta tema postaja vse pomembnejša, čeprav policija lani ni zabeležila nobenega politično motiviranega kaznivega dejanja zoper pripadnike skupnosti LGBTQ+.

Drugi varnostni ukrepi vključujejo policiste z znanjem tujih jezikov, ki bodo varnostnim organom pomagali pri premagovanju jezikovnih ovir z gosti. Postavili bodo še ograjo okoli območja in izvajali naključne preglede pri vstopu. Preizkusili bodo tudi novo aplikacijo SafeNow, s katero lahko gostje ali gostinsko osebje z enim klikom pokličejo varnostno osebje na svojo lokacijo.

Junija je bavarsko ministrstvo za delo in gospodarstvo objavilo pregled cen za prihajajočo izvedbo Oktoberfesta. V primerjavi z lanskim letom bodo cene v povprečju višje za 6,12 odstotka. To pomeni, da bodo morali obiskovalci za litrski vrček priljubljene alkoholne pijače iz hmelja odšteti med 12,60 in 14,90 evra.

Poleg piva bodo dražje tudi brezalkoholne pijače. Za liter vode bo potrebno odšteti deset evrov, za limonado 11,17 evra, liter znane nemške pijače Spezi - mešanice kokakole in pomarančne sode - pa bo stal 11,65 evra.

Festival piva v Münchnu poteka vsako leto od konca septembra do začetka oktobra. Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Oktoberfest je ena najbolj priljubljenih prireditev v Nemčiji in eden največjih festivalov na svetu, predstavlja pa tudi pomemben del bavarske kulture. Lokalno gospodarstvo z njim letno zasluži dobro milijardo evrov.

Leta 2020 so ga zaradi pandemije covida-19 odpovedali prvič po 70 letih, leta 2021 pa drugič zapored. Festival je svoja vrata tako ponovno odprl lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .09. 2023 ob  15: 46
Ob tem so varnostno osebje posebej opozorili, naj bodo pozorni na žalitve lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in drugih pripadnikov skupnosti LGBTQ .
Ah, ce te eden od teh stvorov uzali, ga samo usekaj po gobcu!