ODZIV GOLOBA NA SMRT DVEH OTROK, NAPOTENIH NA SRČNO OPERACIJO V IZRAEL: "Počakali bomo rezultate strokovnega nadzora" (FOTO)

Slovenija

Premier Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra, je v izjavi za medije po obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dejal, da bo ministrstvo v primeru smrti dveh otrok s srčno napako na zdravljenju v tujini počakalo na rezultate zunanjega strokovnega nadzora, šele nato se bodo opredelili in sprožili ukrepe.

Med zdravljenjem v Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake, zato so v UKC v tem tednu napovedali zunanji strokovni nazor.

Golob je staršem in svojcem preminulih otrok izrazil sožalje. Današnji obisk je bil namenjen temu, "da začutimo to, s kakšnim upanjem vstopajo starši s svojimi otroki na to pediatrično kliniko", je dejal Golob. Pogovorili so se tudi o tem, kakšne so razmere za delo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

Golob se je zahvalil osebju, ki je zelo požrtvovalno, pediatrična klinika pa ena od vrhunskih inštitucij v državi, je dejal.

Vlada in ministrstvo bosta preučila možnosti, kako lahko pomagajo pri tem, da bi zagotovili več osebja na pediatrični kliniki in da se prepoznava njihovo strokovno delo. Pogovarjali so se tudi o tem, kako lahko kot vlada krepijo slovenski javni zdravstveni sistem, ki je po besedah Goloba "eden boljših v Evropi in ki mora tak tudi ostati".

Kirurg Janez Vodiškar, ki je nedavno prevzel vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC, je pojasnil, da sam v zdravljenje umrlih otrok ni bil vključen.

Sam meni, da težava ni v komunikaciji na področju otroške srčne kirurgije v UKC, je pa verjetno treba vzpostaviti boljšo povezavo z nekim partnerskim centrom, kar so tudi naredili. Spomnil je, da ob njegovi vrnitvi v UKC sodelujejo s kliniko v Stuttgartu, kjer je zaposlen, pa tudi centrom v Münchnu.

"Mislim da bo, ko bo komunikacija z obema centroma popolnoma stekla, zdravljenje tudi za bolnike, ki jih bomo morali pošiljati v tujino, enostavnejše," je poudaril. Na zdravljenje v tujino iz UKC sicer napotujejo otroke z najbolj redkimi in zahtevnimi srčnimi napakami.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je poudaril, da se v UKC vsakodnevno borijo za zaupanje pacientov, ki jih zdravijo, in sicer s transparentnostjo, odnosi in rezultati. To so danes želeli prikazati tudi Golobu, da lahko oceni, "kako napredujemo po tej izjemno težki poti".

"V bistvu je Golob na pediatrično kliniko prišel narediti vizito, obiskal je službo za kardiologijo in klinični oddelek za intenzivno terapijo otrok," je dodal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn. Prav tako se je premier srečal tudi z nekaterimi otroki in starši, ki so to želeli, pa tudi predstavnico društva staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Golob je ob obisku napovedal tudi, da bo ime novega ministra za zdravje znano do konca tega meseca. "Prepuščam njemu, da napove tudi ukrepe, ki so bili v tem času pripravljeni in bodo šli v izvajanje takoj ob začetku njegovega mandata," je dodal. Na vprašanje, ali je torej odločitev o novem ministru že sprejeta, pa ni želel odgovoriti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija