OD DANES NAPREJ VARČEVALNI UKREPI Z VODO: Imate občutek, da je voda bolj klorirana?

Koper

Z današnjim dnem so v vseh štirih občinah slovenske Istre začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode. Na Rižanski vodovod Koper smo se obrnili po odgovore, koliko vode ta trenutek črpajo iz podtalnice ter koliko jo dobavijo s Hrvaške in kraškega vodovoda. Izvedeli smo tudi, zakaj je v vodi zaznati vonj po kloru in ali po nesreči s kerozinom vodi dodajajo kakšne kemikalije.

Od dneva izlitja kerozina podtalnico črpajo na črpališču Podračje na R-13, so nam pojasnili na Rižanskem vodovodu Koper. Iz rižanske podtalnice so maksimalno razpoložljive količine vode do 130 l/s, iz istrskega vodovoda do 230 l/s, medtem ko je največja količina iz kraškega vodovoda 90 l/s in iz vodarne Gabrijeli 40 l/s.

"Ob morebitnem izpadu vodnega vira Rižane bo potrebno razliko v količinah privarčevati skozi zmanjšano porabo, zato z današnjim dnem velja posebno obvestilo o zmanjšani rabi vode in drugih priporočilih," so pojasnili, zakaj je potreben ukrep varčevanja z vodo.

Ste zaznali vonj po kloru?

Če ste v vodi morda zaznali vonj po kloru, je to nekaj običajnega, še posebej v času, ko so povečani odjemi iz sosednjih vodovodov. "Slednji namreč pri dezinfekciji vode uporabljajo klor in ker so nekatera območja, ki se sicer oskrbujejo iz Rižane, zdaj oskrbovana s pitno vodo iz Istrskega vodovoda, se ta sprememba zazna," razlagajo na koprskem vodovodu, kjer dodajajo, da voda ni nič bolj klorirana kot običajno. Vse vrednosti, ki jih redno spremljajo po celotnem sistemu distribucije, so znotraj mejnih vrednosti, ki jih predpisuje pravilnik o pitni vodi. Ob tem so na v luči afere s kerozinom zagotovili, da vodi ne dodajajo kakršnih drugih kemikalij. "Voda je varna in pitna neposredno iz pip na celotnem območju slovenske Istre," poudarjajo.

V kolikor pa se vam dozdeva, da voda v zadnjem času pušča bele madeže, ni razloga za preplah. Beli madeži namreč nakazujejo na izločanje v vodi raztopljenih karbonatov ali drugače "vodnega kamna". Izločanje je bistveno hitrejše in bolj opazno v vodi z višjo temperaturo (pri vretju, na pipah s toplo vodo, likalnikih, grelcih). Višja, kot je prisotnost karbonatov ali bolj kot je voda trda, več je vidnih belih oblog, so nam še pojasnili na Rižanskem vodovodu. Kot pravijo, to zdravju ni nevarno in tako vodo lahko varno pijemo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  29 .07. 2019 ob  21: 45
Baje fontana na vhodu v mesto Koper deluje s svojo vodo. Zakaj je ugasnjena?
Reklama za ..........