OB MEJI S HRVAŠKO BODO 'PADALE' VABE ZA LISICE: Kaj storiti, če jo najdete na dvorišču?

Istra

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo v petek začela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni, potekala pa bo predvidoma do konca junija.

Polaganje vab se bo izvajalo v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško (območje cepljenja), in sicer s pomočjo posebej prirejenih letal z višine 300 metrov. Letala bodo vzletala z letališč Jožeta Pučnika Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto, po potrebi bodo vključili še letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači, piše na spletni strani uprave.

Cilj položenih vab je aktivna zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni in postopno izkoreninjenje. Akcija cepljenja lisic se izvaja dvakrat letno: spomladi (maja in junija) in jeseni (oktobra in novembra). V vsaki akciji se položi 380.000 vab, in sicer je na kvadratni kilometer položenih med 22 in 26 vab.

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) in kapsule s cepivom (vsebina vabe). Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljajo uspešnost vakcinacije (odvzem vab).

Uprava ob tem opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo.

V primeru, da vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oz. najbližjo antirabično ambulanto. Stik z vabo se namreč obravnava kot ugriz stekle živali. V času akcije je tudi prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih.

Za steklino vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Večina, 95 odstotkov, smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki. Smrtni primeri med ljudmi so večinoma posledica ugriza steklega psa.

Deli novico:

biturbo |  04 .05. 2018 ob  04: 36
Pa ne pozabit... lisica skadi eno trav'co in si čudežno pozdravi tudi steklino
@@biturbo |  03 .05. 2018 ob  19: 09
Čakaj da uni chemtrailsovci preberejo, bo hitro nova teorija zarote :))
@biturbo |  03 .05. 2018 ob  15: 40
-cepiva ne delujejo
-spet big pharma
-telo lisice samo pozdravi steklino ce lisica je dravo uravnotezeno vegansko prehrano
-ce poje vabo bodo lisici zrasla 3tja dojka
-lisica bo zbolela z avtizmom
-cisto dovolj bi bilo da si lisica naredi en klistir zjutraj en popoldan in nebi nikoli zbolela
biturbo |  03 .05. 2018 ob  15: 00
Kje so zdaj NoVax nasprotniki cepljenja da malo protestirajo? A da se malo razširi steklina to pa ne,a?