O ZAŠČITNI OPREMI DANES KOMISIJA ZA NADZOR JAVNIH FINANC: Vlada naj bi pripravila obsežno poročilo

Slovenija

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB danes razpravljala o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada pa bo predvidoma zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme.

Janez Janša

V opoziciji vladi očitajo nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozivajo k pojasnilom. Poleg seznanitve s stanjem na področju urgentnih nabav zaščitne opreme bo parlamentarna komisija odločala tudi o predlogu sklepa, da računskemu sodišču priporoči prioritetno izvedbo izredne revizije smotrnosti, preglednosti, gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev pri nakupu zaščitne opreme.

Danes naj bi se sestala tudi vlada, ki bo po pričakovanjih zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije koronavirusa in o stanju opreme ob nastopu nove vlade, so v ponedeljek pojasnili v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Poročila pristojnih ministrstev je po nedavnih razkritjih o sumih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev v času pandemije covida-19 napovedal premier Janez Janša. Vlada je poročila obravnavala že dvakrat, a zaradi obsežnosti gradiva skupno poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji.

Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila, po Janševih napovedih bo poročilo v poslanskih klopeh ta teden.

Sicer pa bo vlada po pojasnilih Ukoma danes predvidoma obravnavala tudi izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji. Ni pa še jasno, ali bodo to poročilo tudi predstavili javnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  05 .05. 2020 ob  12: 52
Ena od zadev je cena zaščitnih mask in ostalih sredstev.

Pri zagonu gospodarstva zelo pomembno, da so delavci in kupci zaščiteni proti virusom. Maske se danes dobijo skoraj povsod v lekarnah in nekaterih trgovinah z živilih. Cena je približno en euro za kos troslojne kirurške maske.
Sosednja država je določila enotno ceno za tako masko na petdeset centov.
Odrekla se je DDV ju.

Za državljane bi bile maske cenejše bolj dostopne. Lp
kokodek |  05 .05. 2020 ob  09: 02
"Claudio", kaj nisi v razviti Italiji ?
Claudio |  05 .05. 2020 ob  08: 41
Odstopiti? ahahahahhaha
kokodek |  05 .05. 2020 ob  08: 20
vlada mora odstopiti !!!!