NOVA STANOVANJSKA SOSESKA OB REKI HUBELJ: Celostno bodo uredili tudi okolico in sprehajalno pot

Goriška

Ajdovščina se veča, v kraju pa posledično primanjkuje stanovanj. Še kako dobrodošla bo zato manjša stanovanjska soseska ob reki Hubelj, ki bo ponudila 16 stanovanj v velikosti med 80 in 100 kvadratnih metrov v dveh manjših stolpičih in druge funkcionalne zelene površine ob reki Hubelj.

Skupaj s stanovanjsko sosesko bodo ob reki uredili tudi sprehajalno pot. Ta se bo navezala na že obstoječo, ki vodi od centra mesta, in bo utrjena z makadamsko podlago, namestili bodo železno ograjo in celostno uredili okolico.

Gradnja pešpoti od železnega mostu proti Palam, ki bo prinesla tudi renaturacijo poplavnega območja ob reki Hubelj v skupni dolžini 200 metrov, bo stala 52.000 evrov.

Z ureditvijo dostopa čez poplavni travnik se bo ohranjalo in varovalo tudi naravni habitat živali.

Investicijo Renaturacija poplavnega območja ob reki Hubelj sofinancira projekt Grevislin, ki je sofinanciran v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

V okviru tega projekta so v ajdovski občini opravili že dve večji investiciji. Ob reki Vipavi so pod vasjo Brje na nasip dvignili cesto, s tem pa omogočili, da se bo visoka voda lahko kontrolirano razlivala po okolici struge. Drugi izveden projekt pa je bila vzpostavitev mreže merilnih mest za spremljanje populacij škodljivih žuželk.

"Merilna mesta so že drugo leto zapored, tako da se ob zaključku vegetacije nadejamo prvih rezultatov, ki jih ta merilna mreža prinaša. Pomemben rezultat pa bo optimizacija fitofarmacevtskih sredstev na vinski trti in breskvah," je povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan.

Merilna mreža je tako avtomatizirana in deluje popolnoma samostojno. "V rešitve so vgrajeni elementi strojnega učenja, umetne inteligence, ki se s časom uči in nato samostojno predvideva, kaj se bo pravzaprav zgodilo. Ta aplikacija nato kmetovalce da priporočilo, kaj je potrebno narediti za optimalen pridelek," je še povedal Furlan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija