NOVA SPROSTITEV PRI VSTOPU V ITALIJO: V Avstrijo "spuščajo" tudi necepljene

Svet

V sklopu sprostitve ukrepov, ki jih je vlada sprejela pred dnevi, je tudi vstop v Slovenijo brez doslej potrebnega pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Pri tem pa se porajajo vprašanja, kakšna pravila veljajo pri vstopu v nam sosednje države. Za vstop v Italijo morajo državljani članic Evropske unije imeti covidno potrdilo – torej biti ali preboleli, ali cepljeni, ali negativni na testiranju –, včeraj pa je italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza podpisal novo odredbo, ki predvideva, da od 1. marca isto pravilo velja tudi za prihode iz katerekoli države izven Evropske unije, je poročal Primorski dnevnik.

Tudi Avstrija je včeraj omilila pogoje za vstop v državo. Pri prehodu meje znova velja pravilo PCT, kar pomeni, da lahko v severno sosedo znova potujejo tudi tisti, ki se niso cepili proti covidu-19, če seveda predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus, je poročala STA.

Kot veljaven negativen test se šteje PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali hitri antigenski test, ki pa ne sme biti starejši od 24 ur. Izjema so hitri testi za domačo uporabo, ki jih lahko vsak opravi sam, saj ti ne veljajo. Za otroke, mlajše od 12 let, pravilo PCT ne velja, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Tega so se v Avstriji še posebej razveselili v turističnem sektorju, ki zdaj upajo na čim boljši zaključek zimske sezone, še piše STA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija