NAVODILA MINISTRSTVA: Tako naj poteka testiranje oseb, ki so v karanteni po prihodu iz Južne Afrike

Slovenija

Ministrstvo za zdravje je izvajalcem testiranja na koronavirus poslalo navodila testiranja oseb, ki jim je bila po vrnitvi iz Južne Afrike odrejena obvezna karantena. Izvajalce pozivajo, naj omenjene osebe testirajo s PCR-testi. Njihove vzorce naj posebej označijo, da bo razvidno, da gre za vzorce oseb, ki prihajajo iz Južne Afrike.

Vlada je v odloku, ki velja od sobote, določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in morajo po izteku 10 dni opraviti test PCR.

Ministrstvo za zdravje v zadnjih navodilih vse osebe, ki so v karanteni zaradi nove različice koronavirusa, poziva, naj PCR-test opravijo takoj ob odreditvi karantene, nato pa še peti in deseti dan.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstop v državo ni dovoljen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija