NASVETI PRED ODPRTJEM ŠOL: Nujno je redno prezračevanje, ukrepov naj se držijo tudi starši (VIDEO)

Slovenija

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na vladni novinarski konferenci izpostavila, da je današnje testiranje dela zaposlenih v vzgoji in izobraževanju "do sedaj najbolj množično hitro testiranje v enem dnevu, kar predstavlja velik organizacijski in logistični zalogaj." Kljub temu na terenu zaenkrat niso zaznali kakšnih težav.

Alenka Forte

Še vedno velja, da so hitri testi namenjeni osebam, ki ne kažejo simptomov okužbe, medtem ko naj tisti z znaki okužbe dihal ostanejo doma in se posvetujejo z osebnim zdravnikom. "Vrednost hitrega testa je v tem, da hitro poiščemo osebe, ki so okužene, a ne kažejo nobenih znakov okužbe, in jih izoliramo, tako da ne okužijo drugih," je dejala Fortejeva.

Kot je omenila, je ob testiranju ključno tudi spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot so nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok, ohranjanje ustrezne razdalje, ustrezno rokovanje z obrazno masko in podobno. Tudi učiteljem po njenih navedbah priporočajo uporabo trislojnih kirurških mask, glede mask tipa FFP2 pa še čakajo stališče pristojnih služb.

V šolskih prostorih je nujno redno prezračevanje ter redno in temeljito čiščenje prostorov. Staršem po besedah Fortejeve priporočajo, da se z otrokom pogovorijo o trenutnih razmerah in o tem, da bo pouk potekal nekoliko drugače. "Pomembno pa je tudi, da starši, ko pripeljejo otroke do šole, upoštevajo ukrepe, torej nosijo maske in razkužujejo roke, da ne bi prišlo do prenosa okužbe," je dejala.

Starše je obenem pozvala, naj v prihodnjih dneh, ko bodo otroci spet v šolah, dosledno upoštevajo preventivne ukrepe tudi doma, še posebej če so v skupnem gospodinjstvu bolj ogrožene osebe. "Epidemija, v kateri se nahajamo, nima vnaprej napisanega scenarija. Ne moremo vedeti vsega, kar nas še čaka. A lahko, če upoštevamo vsa vnaprej predpisana priporočila, pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe in upadu te hude epidemije," je izpostavila.

"Občasno nimamo vseh odgovorov, nima jih niti ves svet, zato vas prosimo za potrpežljivost, solidarnost in dosledno spoštovanje ukrepov, da zaščito najbolj ranljive," je dodala.

Glede angleškega seva je na novinarsko vprašanje odgovorila, da gre za mutirano površino beljakovine na površini. Kot je dejala, ga še ne poznamo zadosti, nedvomno pa je, da je širjenje agresivnejše. Kakšnih dodatnih ukrepov zaradi njega v Sloveniji še ne predvidevajo, državna sekretarka vidi problem predvsem v tem, da ljudje že obstoječih ne upoštevajo. "Če bomo upoštevali vse splošne ukrepe, ki jih imamo že zdaj veljavi, ni razloga, da ne bi zajezili tudi tega seva," je poudarila.

Po njenem vedenju je bil zaenkrat v Sloveniji uradno potrjen le en primer okužbe s tem sevom, ki je bil vnešen v državo in je trenutno v karanteni.

Povedala je, da se v sredo ponovno sestane posvetovalna skupina pri vladi, do takrat pa naj bi se držali predvidenega semaforja za sproščanje ukrepov. "Če bo strokovna komisija precenila, da je potreben drugačen pristop, pa bomo upoštevali njena priporočila," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija