Naslov najboljše restavracije v Španijo

Svet

Španska restavracija El Celler de Can Roca je v ponedeljek osvojila naslov najboljše na svetu. Restavracija je leta 2013 že osvojila ta prestižni naziv, letos pa se je po mnenju britanske revije Restaurant znova zavihtela na sam vrh.

Restavracijo El Celler de Can Roca iz španske Girone vodijo trije bratje, Joan, Jordi in Josep Roca. Vsak je zadolžen za svoje področje: prvi je glavni kuhar, drugi ustvarja sladice, medtem ko je tretji odgovoren za vina.

Restavracije ocenjuje žirija, sestavljena iz 972 "neodvisnih strokovnjakov", med katerimi so pisci o hrani, kuharji, lastniki restavracij ter gurmani. Člani izberejo svojih sedem najljubših restavracij, v katerih so jedli v zadnjih 18 mesecih.

V kulinaričnem svetu veljajo za "sveto trojico". Kot so v utemeljitvi zapisali podeljevalci nagrade, sta "radovednost in ustvarjalnost pognali brate Roca nazaj na vrh".

Niso pozabili skromnih korenin

"To je restavracija, ki nikoli ni pozabila svojih skromnih korenin, občutka za domačnost in toplino ter potrebe po postrežbi izjemno okusnih jedi in izvrstnih vin," je obrazložitev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Josep Roca je za AFP povedal, da jih je nagrada zelo osrečila. "Ta prepoznavnost pomeni, da nam zaupa veliko ljudi in da zaupajo v našo predanost svojim vrednotam ter temu, kar gastronomija predstavlja," je dejal.

Restavracija El Celler de Can Roca slovi po svoji t. i. kulinarični izkušnji, sestavljeni iz 14 hodov, v kombinaciji z vini z Iberskega polotoka. V kuhinji uporabljajo tradicionalne sestavine iz rodne Katalonije.

Drugi Italijani, tretji Danci

Sicer pa se je na drugo mesto lestvice britanske revije Restaurant uvrstila italijanska Osteria Francescana, medtem ko je štirikratna zmagovalka, danska Noma, zasedla tretje mesto.

Med najboljših deset so se uvrstile še restavracije v Peruju, ZDA, Španiji, Veliki Britaniji, Braziliji ter na Japonskem in Tajskem.

Sistem odprt za zlorabe?

Kritiki menijo, da je sistem odprt za zlorabe, saj člani žirije ne potrebujejo fizičnega dokaza, da so res obiskali določeno restavracijo.

Organizatorji so za nadzor nad glasovanjem sicer najeli svetovalno podjetje Deloitte in obenem zatrjujejo, da člani žirije ne morejo glasovati za restavracije, v kateri imajo svoje interese. A kljub temu so kritiki prek spletne peticije zbrali 350 podpisov, s katero pozivajo sponzorje, da bojkotirajo nagrado.

Najbolj kritični so Francozi

Večina pritožb prihaja iz Francije, ki se ji v zadnjih dveh letih ni uspelo uvrstiti med deset najboljših na svetu, nikoli pa tudi še ni osvojila prvega mesta.

Deli novico: