NAJVEČ TROPSKIH NOČI JE BILO V KOPRU: V letošnjem poletju so jih našteli kar toliko

Koper

S plohami, nevihtami ter ohladitvijo se je v soboto končal drugi mesec meteorološkega poletja, njegov zaključek pa je bil v znamenju nadpovprečnih temperatur. Največ tropskih noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija, je bilo v Kopru, kjer so jih našteli kar 35.

Po nižinah so junija in julija zabeležili od dve do šest tropskih noči, so za STA povedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

V termalnem pasu na vzhodu je bilo tropskih noči približno deset, v Jeruzalemu celo 14. Največ noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija, pa je bilo poleg Kopra še v Vedrijanu v Goriških Brdih, in sicer 23, je Arso objavil na Facebooku.

???????????????????????????? ????????????̌???? ???????? ????????????????̌???????????????????? ???????????????????????? ???? S plohami in nevihtami ter ohladitvijo se je končal drugi mesec meteorološkega...

Objavil/a ARSO vreme dne Torek, 03. avgust 2021

Tropske noči so zaznali tudi na meteoroloških postajah nad nadmorsko višino 900 metrov. Štiri so bile na Miklavžu na Gorjancih, dve na Lisci, zabeležili pa so jo tudi na Krnu in Slavniku.

S plohami in nevihtami se je konec prejšnjega tedna prekinil tudi nov vročinski val. Po nižinah notranjosti je bil to že tretji oz. četrti vročinski val letos. Ponekod na Primorskem jih je bilo še nekaj več. V Vedrijanu jih je bilo denimo šest, so še objavili na Arsu.

Enotne definicije za vročinski val sicer ni, na Arsu pa uporabljajo tisto, ki je bila sprejeta na znanstvenem posvetu o vročinskih valovih Slovenskega meteorološkega društva. V skladu z njo je vročinski val obdobje najmanj treh zaporednih dni s povprečno temperaturo nad izbrano mejo, ki je odvisna od podnebnega tipa. Za zmerno podnebje hribovitega sveta znaša meja 22 stopinj Celzija, za celinsko podnebje 24 in za omiljeno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija