NADALJEVANJE SOJENJA NA KOPRSKEM SODIŠČU: Vreče, polne heroina, so izstopale že na pogled

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje trojici obtoženih zaradi tihotapljenja več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v Luki Koper. Danes je bilo tako na vrsti zaslišanje več prič iz policijskih vrst v zvezi s postopkom pregleda zabojnika, v katerem so med vrečami z lepilom našli prepovedano drogo.

Med drugimi je danes pred sodni senat tako stopil kriminalistični tehnik Damjan Geržina Mlakar, ki je sodeloval pri zasegu heroina tako, da je sporne vreče testiral in fotografiral.

Geržina Mlakar je izpovedal, da niso odpirali vseh vreč v zabojniku, pač pa le tiste, ki so bile na videz drugačne. Na dodatno vprašanje je nato pojasnil, da so bile vreče, ki so dejansko vsebovale lepilo, označene s flomastrom, tiste s heroinom pa niso bile posebej označene. Na vprašanje, ali so odprli vse sumljive vreče, pa je odvrnil, da so tiste vreče, ko so ji zasegli, tudi testirali na kraju.

Kriminalistični tehnik se je sicer spomnil, da so vreče z drogo že na pogled izstopale, saj so zgledale polnejše kot tiste z lepilom. Slednje so namreč bile težje in že na videz bolj kompaktne.

Glavna obravnava v sojenju trojici se je sicer začela septembra in kontinuirano teče tudi v času omejitvenih ukrepov zaradi novega koronavirusa, ki vključujejo tudi omejeno poslovanje sodišče. Doslej je sodišče že zaslišalo vrsto pripadnikov policije in carine, ki so sodelovali pri zasegu droge.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja lani prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Vsi trije so v priporu, še en osumljenec pa je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija