NA VRTU KNJIGE SE NADALJUJEJO ZANIMIVI DOGODKI: Tokrat prihajata kantavtor Lean Kozlar – Luigi in fotografinja Nives Kačič

Koper

V okviru Tednov vseživljenjskega učenja, bo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja v naslednjem tednu, 29. in 30. septembra, ob 19. uri, organizirala dva zanimiva dogodka. V goste smo tako na naš Vrt knjige v torek, 29. 9., povabili izjemnega glasbenika in kantavtorja Leana Kozlarja – Luigija, s katerim se bomo pogovarjali o nastanku glasbenih besedil, hkrati pa vam zaigra tudi kakšno svojih pesmi, 30. septembra, nas obišče odlična fotografinja, estetinja in vsestranska ustvarjalka ter popotnica Nives Kačič, ki vam bo predstavila svoje fotoknjige in napovedala izid svojega prvenca, svoje prve knjige, v kateri razgali marsikatero skrivnost svojega popotniškega življenja.

Lean Kozlar Luigi

Leanu Kozlarju – Luigiju je bila glasba položena v zibko. Že kot otrok je namreč rad ropotal in se igral z različnimi inštrumenti. Prvi resni začetki pa so bili, ko se je srečal s trobento.

"Kot otrok sem se želel vpisati na ure harmonike v glasbeni šoli, pa so bila vsa mesta zasedena. Je pa imel takrat moj nono doma trobento in sem se zato vpisal na trobento. Zelo kmalu sem začel vzporedno igrati še kitaro, ki je še danes eden mojih najljubših inštrumentov. Ko sem prišel v obdobje pubertete, sem skozi svoje ustvarjanje ugotovil, da mi gre tudi petje od rok," je povedal.

Ker zelo rad raziskuje glasbeno področje, se je pri devetnajstih letih naučil igrati še bobne. Zagotovil je, da to zagotovo še ni vse, saj se želi naučiti še marsičesa. Ko smo ga povprašali po harmoniki, ki jo je želel igrati kot otrok, se je od srca nasmejal in nam zaupal: "Harmoniko bom pa le prepustil tistim, ki so pri njej s srcem."

Danes ga poznamo kot glasbenika, ki v roke izredno rad prime svojo kitaro, ki jo bo s seboj prinesel tudi na pogovor v knjižnico. Svoj prvenec je izdal leta 2017 in od takrat se njegova glasbena kariera le še vzpenja. Tokrat se bo z gostitelji pogovarjal o tem, kako nastajajo njegova besedila, saj so tudi glasbena besedila lahko že prava mala literarna umetnost. Več boste izvedeli ob večeru pod zvezdami na Vrtu knjige, ki bo potekal 29. septembra ob 19. uri.

Že naslednji dan pa bo ob 19. uri, večer na Vrtu knjige popestrila Nives Kačič. Dedinja fotoaparata, kot si sama reče, saj je bil prvi fotoaparat, s katerim je začela ustvarjati, darilo njenemu pokojnemu možu, se je s fotografijo začela ukvarjati pred 14 leti. Preko fotografije izraža svoj značaj, kreativnost in izvirnost. Raziskovanje in želja, da pokaže neponovljive zgodbe, ujete v objektiv so ji prinesla sodelovanje na različnih razstavah in potopisnih predavanjih. Njena strast je namreč raziskovanje in fotografiranje izginjajočih plemen tretjega sveta.

Nives Kačič

"Vsak dan se podajamo v nove zgodbe, ampak spomini hitro zbledijo če jih ne shranimo. Fotografija je velikokrat tista, ki nam pričara lepote nekega trenutka, dogodka ali drugega sveta," so njene besede. Poleg fotografiranja plemen Nives obožuje tudi naravo, med njenimi motivi boste tako velikokrat opazili drevesa, zelo rada se namreč poda na pohode in uživa v objemu narave, za katero pravi, da jo vedno napolni s pozitivno energijo. Ne moremo pa mimo dejstva, da v svoj objektiv najraje ujame predvsem ženske portrete.

Med pogovorom s to izjemno fotografinjo se boste sprehodili skozi njene zanimive poti in nastanek njenih fotoknjig, ki so poleg tega, da so izjemno privlačne za oko, tudi prava zakladnica znanja in novih spoznanj. V naslednjem letu naj bi izšča tudi njena prva knjiga.

V primeru slabega vremena se bosta prireditvi prestavili v avlo knjižnice, zaradi ukrepov povezanih s koronavirusom pa so prijave na dogodka obvezne, in sicer na email naslov tina.sarazin@kp.sik.si