NA TASMANIJI NASEDLO 470 KITOV: Prizori ubogih živali parajo srce (FOTO, VIDEO)

Svet

Na Tasmaniji je poginilo 380 kitov, ki so nasedli na zahodni obali tega avstralskega otoka, so danes potrdile avstralske oblasti. Kot je pojasnil Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali na Tasmaniji, so uspeli rešiti 50 kitov, še 30 pa naj bi jih bilo živih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prva skupina kakih 270 mrkih pliskavk je nasedla v ponedeljek pri kraju Macquarie Harbour, dan zatem pa so okoli 10 kilometrov južneje iz helikopterja odkrili še okoli 200 nasedlih živali. Strokovnjaki domnevajo, da so vsi kiti iz iste jate.

Skupno je od ponedeljka nasedlo 470 kitov, kar je največ doslej. Tudi tokratni pogin mrkih pliskavk velja za rekordnega.

Zakaj so kiti prišli na obalo, ni znano. Najpogosteje sicer nasedajo prav mrke pliskavke, za katere je značilna tesna medsebojna povezanost.

Reševalci so doslej uspeli rešiti 50 kitov, še 30 pa naj bi jih bilo živih.

"Razočarani smo, ker se je povečalo tako število nasedlih kitov kot tistih, ki so poginili," je dejal Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali na Tasmaniji. Je pa izrazil upanje, da bo reševalcem danes uspelo več kitov spraviti v globoko vodo.

Mrke pliskavke so nasedle na odročnem, težko prehodnem in zelo redko poseljenem območju. Nedostopnost peščene obale je oteževala njihovo reševanje. Nekatere živali so tudi prevelike za reševanje ali pa so na pretežko dostopnih območjih. Mrke pliskavke so lahko velike do sedem metrov in tehtajo do tri tone.

Reševalci so se osredotočali na živali z največ možnostmi za preživetje. V torek s rešili okoli 25 kitov iz prve skupine, a so zatem nekateri med njimi znova nasedli.

Na Tasmaniji je nasedanje morskih živali dokaj pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč le posamezne živali. Doslej je za rekordnega na Tasmaniji veljal tovrsten pojav iz leta 1935, ko je nasedlo 294 mrkih pliskavk. O zadnjem množičnem nasedanju kitov pa so poročali leta 2009, ko jih je bilo na obali okoli 200.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komšo |  23 .09. 2020 ob  10: 01
Pa te živali so inteligentne. Kaj ne vidijo, da ne gre naprej - kam rinejo?