NA OBALI VSE VEČ PROŠENJ ZA POMOČ: Največ stisk opažajo pri plačilu položnic za vodo in elektriko

Koper

Na območju vseh štirih obalnih občin so v Istrski območni Karitas do konca septembra razdelili približno 60 ton hrane, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin ter najmanj dve toni oblačil in drugih pripomočkov ter opreme za gospodinjstvo. 

V Istrski območni Karitas, ki na Obali deluje v treh centrih: v Kopru, Izoli in Portorožu, so letos opazili tudi precejšnje povečanje potrebe po pomoči za šolske potrebščine v družinah, ki imajo šoloobvezne otroke in srednješolce. Število prosilcev za socialno pomoč se je občutno povečalo tudi s prihodom ukrajinskih beguncev. Po besedah Pavle Brec, voditeljice Istrske območne Karitas, so to predvsem matere z otroki, ki potrebujejo pomoč v hrani, šolskih potrebščinah, obleki, posteljnini. "Mnogi še ne dobijo nobene finančne pomoči od države Slovenije in so v zelo težkih razmerah," opozarja Breceva.

Pri socialno šibkih posameznikih in družinah opažajo največ stisk pri plačilu položnic za vodo in elektriko, saj ljudje ne zmorejo poravnavati mesečnih obveznosti. Karitas jim pomaga s finančno pomočjo za plačilo osnovnih stroškov. Zneski za finančno pomoč se gibljejo od 100 do 300 evrov, občasno pa nudijo tudi finančno pomoč za plačilo obrokov otrokom v šoli. Žal vsem ne morejo pomagati, sploh ne vsem tistim, ki se srečujejo s problemom brezdomstva. 

"Za   problematiko brezdomstva deluje v Centru Karitas v Bertokih Program za pomoč brezdomcem, občasno pa pridejo po pomoč v hrani tudi v ostale Centre Karitas v Kopru, Izoli in Portorožu," pojasnjuje Pavla Brec. Trenutno nudijo pomoč med 30 in 40  brezdomnim osebam.

Dobrodošla je vsaka podpora darovalcev in donatorjev, tudi v obliki viškov hrane, ki lahko nahrani tiste, ki si sami ne morejo privoščiti toplega obroka. Nekaj viškov hrane Karitas prejme v Centru v Bertokih in razdeli v okviru programa Pomoč brezdomcem. V Centru Karitas v Kopru pa prejemajo vsak četrtek kruh in pekovske izdelke iz pekarne v Kopru.

Prošenj po socialni pomoči je veliko, pričakujejo pa jih še več, zlasti v času, ko bo nastopila kurilna sezona. Kot pravijo v Karitas, cene hrane rastejo, kar pomeni za številne družine, da bodo prisiljene se obrniti na Karitas in Rdeči križ za pomoč v hrani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  05 .10. 2022 ob  12: 07
Zanimiv paradoks je, da večina (še) verjame, da imamo 10 % inflacijo. Mogoče se bodo , pa le ogreli enkrat sredi zime, ko bodo ugotovili, da jih politiki in mediji pošteno vlečejo za nos. Večina ne zna niti vzeti položmico od elektrike za september 2021 in tisto za september 2022 in izračunati za koliko se je podražila elektrika.
ManofSteel |  05 .10. 2022 ob  11: 35
Volili ste perutnino?! Zdaj plešite...
Martin Kacur |  05 .10. 2022 ob  10: 55
-3
je treba delat
vseved |  05 .10. 2022 ob  08: 26
Manj za ukrajince pa bo več za nas.