NA KOPRSKI OBČINI PREDSTAVILI DVA POMEMBNA PROJEKTA: Tako bosta izgledala novi mestni in obmorski park (FOTO)

Koper

Na Mestni občini Koper so danes predstavili dva velika projekta, katerih izvedbo načrtujejo do naslednjega poletja – ureditev novega parka nad parkirno hišo na Muzejskem trgu ter urbanega obmorskega parka med ustjem Badaševice in Žusterno. Projekte so podrobno predstavili njihovi avtorji.

Koprski župan Aleš Bržan je danes skupaj z avtorji predstavil dva prihajajoča velika projekta.

"Gre za evolucijo dveh obstoječih projektov, ki pa prinašata revolucijo v prostore in potrjujeta moje prepričanje, da ima lahko infrastruktura tudi človeški obraz," je na novinarski konferenci uvodoma dejal koprski župan Aleš Bržan. Podzemno garažno hišo na Muzejskem trgu, ki bo imela 484 parkirnih mest, bodo za javnost odprli še letos decembra, glede samega parkirnega režima oziroma tega, ali bodo poleg stanovalcev lahko tam parkirali tudi drugi, pa še usklajujejo s krajevno skupnostjo.

Kot napovedujejo na občini, bodo takoj po decembrskem odprtju garažne hiše stekla dela za ureditev novega trga nad njo. Obenem bodo uredili tudi stari, historični Trg Tacco, ki se nahaja pred palačo Pokrajinskega muzeja. Dela naj bi bila zaključena do poletja prihodnje leto. O njihovi vrednosti zaenkrat še ne morejo govoriti, saj je še vse v fazi idejne zasnove.

Muzejski trg

Bržan: "Prostora nad garažno hišo je škoda za nove apartmajske objekte"

Kot je pojasnil Bržan, projekt gradnje podzemne garažne hiše "ob začetku gradnje ni imel predvidene ustrezne rešitve za prostor, ki ga bo odprl nad samo garažo, oziroma je predvideval, da bodo nad garažo nekoč zrastli novi objekti. Jaz sem ocenil, da je tega prostora preprosto škoda za nove apartmajske objekte, mislim, da je vikend stanovanj v mestu že dovolj, zato sem se odločil, da bomo namesto tega prostor vrnili ljudem, ki tukaj živijo."

Nad garažno hišo bodo uredili zelene površine, odprte prostore za druženje, oddih in prireditve. "Po posvetu s stroko in varuhi naše kulturne dediščine smo naročili idejno rešitev za novi mestni park, ki ga bodo začeli urejati še letos. Gre za rešitev, ki je funkcionalna in upošteva kulturno dediščino tega območja," je dejal župan. "Upam si reči, da je že iz njene idejne zasnove razvidno, da njeni avtorji živijo in delajo v Kopru in da so že pred to nalogo veliko razmišljali o tem, kako najbolje izkoristiti ta prostor," je dodal.

Igor Marasovič

Med Pokrajinskim muzejem in Belvederjem bo zrasla "dnevna soba" Kopra

"Cilj je bil ustvariti prostor, ki se bo prilagajal spreminjajočim se potrebam uporabnikov in prebivalcev. Področje obdelave sega od Pokrajinskega muzeja na južnem delu do Belvederja na severnem in od stavbe nekdanje pošte vse do Mladinske ulice na vzhodni strani," je dejal Igor Marasovič iz podjetja Marasovič arhitekti, kjer so pripravili idejno zasnovo za ureditev parka na Muzejskem trgu.

Med izzivi, s katerimi so se soočali pri načrtovanju, je bila predvidena višina plasti nad garažno hišo, ki ni zadoščala za tako intenzivno visoko ozelenitev, kot so si jo želeli. Drugi izziv pa so bile statične omejitve, zaradi katerih so velika drevesa lahko postavljena le na stebre garažne hiše. "Za potrebe ozelenitve in ohranjanja pomembne osi, pomembnih pogledov med Pokrajinskim muzejem in Belvederjem, smo na vsaki strani te osi dvignili ploščad. S tem smo pridobili možnost posaditve dreves, ki jih posadimo v rastru, tako da sledijo stebrom garažne hiše," je dejal Marasovič. Z dvigom tlaka so ustvarili mikroambiente, dvignjene ploščadi, ki dajejo nove možnosti sedenja na trgu.

Trg Tacco

Kot je dejal, so si zamislili "mestotvoren prostor, kjer se bodo uporabniki počutili domače, govorili smo o občutku dnevne sobe". Skušali so ustvariti ambient, kjer se bodo lahko družili in srečevali uporabniki različnih struktur in starosti ter predvideli "različne oblike sedišč, od bolj formalnih klopi do nekih premičnih stolov, kjer se lahko zgodi tudi ena partija šaha, do lesenih podestov, kjer se lahko študenti zadržujejo, družijo, kjer se prebivalci lahko sprehodijo, se neformalno ustavijo, usedejo in družijo," je pojasnil.

Pri zasnovi so upoštevali historični kontekst in se uskladili z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, je dodal Marasovič.

Žusterna

Pogodbo z izvajalcem del za urbani obmorski park bi radi sklenili čim prej

Do prihodnjega poletja občina načrtuje tudi dokončanje revitalizacije območja med ustjem Badaševice in Žusterno. Do konca letošnjega leta želijo izbrati izvajalca in skleniti pogodbo z njim, vrednost del pa ocenjujejo na 1,1 milijona evrov. Projekt je prvotno izhajal iz lokacijskega načrta marina in je predvideval širitev obale v morje, kar je deloma že izvedeno. Vrednost del, ki so bila na tem območju do sedaj že izvedena (nasutje, temeljenje in skalomet), znaša okrog 2 milijona evrov.

"Gre za projekt, ki je bil sicer zamišljen v okviru načrtov za novo marino, vendar sem tudi v tem primeru ocenil, da je treba ta del prostora aktivirati predvsem za potrebe ljudi in ne čolnov," je dejal Bržan. Območje bodo "preobrazili v urbani obmorski park, namenjen športu, rekreaciji in kakovostnemu preživljanju prostega časa. S tem, da bomo ljudem omogočili, da zadnjo podobo tega parka izrišejo sami," je poudaril. "Mi bomo prostor uredili, ozelenili, razsvetlili, uredili dostope do morja, uporabniki parka pa bodo s svojimi ravnanji določili, katerim dejavnostim na tem območju moramo posvetiti največjo pozornost," je povedal župan.

Boštjan Furlan

Park bi razdelili v več con z lastnim značajem

"Gre za kompleksno območje, ki pa po naši oceni nudi kar nekaj možnosti za lep razvoj," je pojasnil Boštjan Furlan iz podjetja ACMA, kjer so pripravili idejno zasnovo za obmorski park med ustjem Badaševice in Žusterno. Na travnati površini bodo postavili ukrivljeno in mehko parkovno pot, tlakovano z drobnimi kamenčki. Ker je to območje trenutno v fazi gradbene konsolidacije, pričakujejo še nekaj posedkov, zato "je v materialiteti vse skupaj zasnovano tako, da nimamo nekih trdih, tlakovanih površin, ker bo verjetno še prihajalo do posedanja," je dodal Furlan.

Ob osnovni parkovni poti bodo uredili sekundarne in terciarne poti ter postavili linijske klopi za posedanje, predvidena je ambientalna razsvetljava. Kot je poudaril Furlan, zakrivljenost osnovne poti razdeli območje v več con. "Tem conam dajemo neke smisle – ljudje bodo tisti, ki bodo z načinom uporabe pokazali, kaj od tega se bo v večji meri naredilo, kaj se bo opustilo, kaj se bo naredilo po projektu. Ideja pa je, da ti posamezni parkovni deli in posamezne druge cone dobijo vsaka svoj značaj," je poudaril.


Od piknik površin do prostora za počitek, druženje, kopanje

V vzhodnem delu parka, kjer morje ni najbolj primerno za dostopanje in za kopanje, bi lahko uredili prostore za piknike, ki bi jih občani lahko najeli in uživali v tem delu parka, je pojasnil. Kjer se bo parkovna pot približala morju, pa bodo postavljene tribune iz betonskih prefabrikatov, ki bodo segale v morje – na njih bodo občani lahko posedali in uživali ob morju.

Peščeni dostopi v morje bodo od travnih površin ločeni z ločnicami iz blokov istrskega peščenjaka. Med drugim bodo uredili več stičnih točk s pešpotjo in kolesarsko potjo Parenzano ter parkiriščem, ki jih v celoti ohranjajo. V zahodnem delu parka bo urejen dostop v morje za gibalno ovirane osebe.

Ker so želeli narediti park, ki bo ljudem nudil senco, bodo prevladovale lokalne drevesne vrste, pinija in alpski bor, nekaj pa je tudi listavcev. Skupna površina urejanja znaša 23.000 m2, od tega bo parkovnih površin za 14.000 m2, površin peščenih dostopov v morje za 5200 m2, razvita dolžina obalne linije pa bo merila 625 m.

Med izzivi, s katerimi so se soočali pri snovanju obmorskega parka, je bilo tudi bližnje hrupno vozlišče štirih cest. Čeprav to ni predmet te faze projekta, so vseeno že razmišljali nekoliko širše in si zamislili tudi tako imenovani "zeleni hrbet" oziroma zelene površine, ki bi bile obrnjene proti cestnemu delu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjočola |  24 .09. 2020 ob  17: 54
-2
Obala gor, obala dol... ali je kdo pomisli, kakšno je (bo) morje v tem delu zaliva?
Jaz niti ne pomislim, da bi šel tam na kopanja / plavanje.
Lili |  24 .09. 2020 ob  13: 37
@Ištrijan
VERNICA?
Ištrijan |  24 .09. 2020 ob  13: 04
@ Lili | 24 .09. 2020 ob 11: 26

Ker si tako bistra in imaš ob tem očitno še vedeževalske sposobnosti, povej mi prosim kateri je MOJ? Da bom vedel tudi jaz! Za tebe je pa itak v nebo vpijoče da si VERNICA!

Hvala za odgovor!
Lili |  24 .09. 2020 ob  11: 28
-4
@Koprčan
Ti verjetno živiš v nekem paralelnem svetu, a?
Lili |  24 .09. 2020 ob  11: 26
@Ištrijan
Sori, Ištijan...ti si eden unih duračelov, ki samo pljuvajo. Park ki ga je ustvaril Popo, je ČUDOVIT. V njem se zbirajo ljudje, otroci, mladina in tudi drugi igrajo odbojko. TAko da NE NAKLADAJ! Lahko, da bodo tudi ti parki lepi, to ne vemo, dokler ne vidimo, ma ne pljuvaj u prazno. Ker s tem pokažeš, da ni važno kakšno je, važno ČIGAVO je...tipično!
In ni ustvaril le tega parka ob Semedelski, urejeni so bili vsi parki po Kopru, ki so prej služili le unim ki so se notri fiksali in razkazovali. Da o ostalem ne ponovno izgubljamo vesed,... Predvidevam, da je zate iz za take kot si ti, itak vse supaj nič..ker jin ni naredu MOJ
štupido |  24 .09. 2020 ob  10: 50
Hvala lepa za te parke AMPAK MI BI TUDI PRIVEZE.
Ištrijan |  23 .09. 2020 ob  22: 25
19
@td

Z vsem spostovanjem, ce se lahko en zupan po cca 16 letih mandata pohvali le z enim parkom (ki po mojem osebnem mnenju) ni lih ravno presezek, siamo messi male, molto male!!

In rad bi spomnil se na eno abotnost Popota, ki se rado neupraviceno pozablja! Popo je dal porusit cudovito stavbo in kulturno dediscino na Ukmarjevem trgu, bivso stavbo policijske uprave. Namesto nje pa je trg pobetoniral! Samo bandit brez kulture lahko nardi kaj takega!!
frikofrkic |  23 .09. 2020 ob  22: 17
16
td, bravo, en park, še tega je uspel s predvolilnim divjanjem pokvarit, v 16 letih med kupi betona, ki pa bo ostal stoletja, hvala. Ne boš razumel, nočeš razumet.
In seveda zdaj čakamo, kako se bo še on hvalil, da je tudi on načrtoval parke... zato pa imajo na občini načrt marine, pa nekih ploščadi in nebotičnika na muzejskem trgu. Res nočeš razumet?
Koprčan |  23 .09. 2020 ob  21: 47
11
Td..haha a park ki je imel polovico trave posušene. A park kjer so blatne luknje? A park ki ni osvetljen? A park kjer so zajle v temi na višini glave?A ga je morda on narisal? A 16 let se rabi ugotoviti da vsako mesto potrebuje parke v mestu? Bržan je to pogruntal takoj pa ni lih med pametnejšimi.
Nina |  23 .09. 2020 ob  21: 34
Waw, zgleda lepo...sm pa misnla da bo zusterna ena sama plaza
td |  23 .09. 2020 ob  21: 15
-12
@frikofrkic kdo je že postavil čudovit park, kjer smo iz Eu dobili pohvale, med cesto in promenado? Ti je premalo zeleno?
Koprčan |  23 .09. 2020 ob  20: 48
13
Če že hočete nekaj v stilu Popota? Sagrada Famiglia je stagnirala 15 let. Popo ni uspel projekta realizirati. Pride en Bržanček in že v prvem letu se projekt premakne in se začne s finalizacijo. Koliko je šele Popo nesposoben, če Bržan naredi stvari toliko bolje in hitreje?
1