NA HRVAŠKEM VEČ KOT 200 NOVIH OKUŽB NA DAN: Kaj to pomeni za nas?

Svet

Hrvaški županijski štabi civilne zaščite danes poročajo o skupno več kot 200 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem. Največ novookuženih je v splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba, kje so od četrtka zabeležili 77 oziroma 60 novih primerov.

Iz hrvaških obalnih županij so iz v šibeniško-kninske županije poročali o 13 novih primerih okužb z novim koronvirusom, o osmih primerih iz zadrske, petih iz primorsko-goranske ter treh iz istrske. Iz ostalih županij poročajo o še 38 novih primerih, večinoma v Slavoniji. So tudi županije, v katerih v minulih 24 urah niso zabeležili novih primerov.

Nacionalni štab civilne zaščite je na novinarski konferenci v Zagrebu predstavil zbirne podatke za celotno državo. Povedali so, da v minulih 24 urah potrdili še 208 primerov okužbe ter dve smrtni žrtvi bolezni covid-19. Kot so navedli, so med novookuženimi večinoma mladi, ki so se udeležili različnih nočnih zabavah med počitnicami. Večinoma imajo blage simptome bolezni.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je za medije poudaril, da v pogovorih s kolegi iz Slovenije in Avstrije poudarjajo, da vse hrvaške županije nimajo enake epidemiološke slike. "V istrski in primorsko-goranski županiji, kjer je največ turistov iz Avstrije, Nemčije in Slovenije, je epidemiološka slika dobra," je zatrdil Božinović. Znova je zavrnil obtožbe v avstrijskih medijih, da na Hrvaškem ponarejajo podatke o novookuženih.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je ob tem pojasnil, da imajo v polovici od 20 hrvaških županij manj kot deset okuženih na 100.000 prebivalcev glede na 14-dnevno incidenco. Med njimi sta istrska in primorsko-goranska županija. Kot je dejal, to pomeni, da bi bilo lahko vseh deset na zelenem seznamu, kar se tiče slovenskih epidemioloških kriterijev.

Predtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb. "Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal.

Srbija in Italija z obveznim testiranjem za potnike iz Hrvaške

Medtem je Avstrija pozvala svoje državljane, naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uveljavila Srbija, ki je danes sprejela podoben ukrep tudi za Severno Makedonijo. Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške.

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na Twitterju napovedal, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal na podatke o številu primerov novega koronavirusa na Hrvaškem in vnosa okužb s Hrvaške v Slovenijo.

Ob tem je zapisal, da rezultati testiranj za novi koronavirus skrbijo vse. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre) več, zdaj še iz južne Dalmacije. Mladi, več in več," je tvitnil.

Dodal je, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško, a lahko največ zase in za vse nas storimo sami. "Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ. Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje," je še zapisal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija