NA DEŽELNIH VOLITVAH V FURLANIJI LISTE 13 STRANK: Za predsednika štirje kandidati, kje kandidirajo Slovenci?

Trst

V Furlaniji-Julijski krajini bodo 2. in 3. aprila deželne volitve, na katerih se bodo za mesto predsednika dežele potegovali štirje kandidati, za 46 mest v deželnem parlamentu pa kandidirajo predstavniki 13 strank, gibanj in koalicij. Stranka Slovenska skupnost nastopa samostojno, Slovenci pa kandidirajo tudi na listah nekaterih drugih strank.

Za mesto predsednika FJK poleg desnosredinskega Massimiliana Fedrige, ki si prizadeva ostati na položaju, kandidirajo še Massimo Moretuzzo iz vrst leve sredine, ki ga podpira tudi Slovenska skupnost, Alessandro Maran iz Tretjega pola in Giorgia Tripoli iz proticepilskega gibanja Skupaj svobodni. Po poročanju Primorskega dnevnika ankete napovedujejo zmago Fedrigi.

Deželni svet v Trstu šteje 48 članov, med katerimi sta predsednik dežele ter predsedniški kandidat, ki bo po številu glasov na drugem mestu. Za preostalih 46 mest v deželnem parlamentu se potegujejo kandidati 13 strank, gibanj in koalicij, ki bodo izvoljeni v petih volilnih okrožjih - Trst, Gorica, Videm, Pordenon in Tolmeč.

Danes smo se predstavniki krovnih organizacij SKGZ in Svet slovenskih organizacij srečali s predsedniškim kandidatom za...

Objavil/a Slovenska kulturno-gospodarska zveza dne Sreda, 08. marec 2023

Za slovenske kandidate na deželnih volitvah bodo pomembni glasovi, ki jih bodo dobile njihove stranke, pa tudi preferenčni glasovi. Medtem ko stranki Slovenska skupnost (SSk) za vstop v deželni svet - v povezavi z Demokratsko stranko (Pd) - zadostuje en odstotek glasov, pri čemer bo izvoljen kandidat z največ preferenčnimi glasovi, bodo za Slovenke in Slovence na preostalih listah ključni preferenčni glasovi.

Na listi SSk je bil na zadnjih treh volitvah izvoljen Igor Gabrovec, ki je lani po izvolitvi za župana Devina-Nabrežine prepustil mesto Marku Pisaniju. Ta je tudi tokrat na prvem mestu liste SSk za Trst, na kateri je še osem kandidatov. V goriškem okrožju je na listi SSk pet kandidatov, v okrožju Videm 15, v pordenonskem okrožju 10, v okrožju Tolmeč pa za slovensko stranko kandidirajo trije ljudje.

Marko Pisani

Na prejšnjih volitvah leta 2018 je Slovenska skupnost zbrala 1,16 odstotka glasov in tako za las presegla enoodstotni volilni prag.

Več slovenskih kandidatov je tudi na listah Demokratske stranke. V Trstu je kandidatka iz vrst Slovencev tržaška občinska svetnica Valentina Repini, na Goriškem kandidira doberdobski župan Fabio Vizintin, v videmskem okrožju pa Paolo Francesco Tomada.

Kar zadeva levo sredino, od Slovencev kandidirajo še Katja Superina na listah Pakta za avtonomijo, Paolo Magnani za Gibanje pet zvezd, Morris Čok in Franco Strain za zvezo Zelenih in Levice, Mirta Čok pa je na listi Open FJK.

Z desnega političnega pola je v deželnem svetu trenutno Slovenec Danilo Slokar, ki je bil pred petimi leti izvoljen kot kandidat Lige. V vrstah te stranke kandidira tudi tokrat, in sicer na listi za tržaško volilno okrožje, a je njegova ponovna izvolitev po pisanju Primorskega dnevnika pod vprašajem.

Alan Cecutti

V volilno tekmo se je letos namreč vmešala stranka predsednika dežele Fedrige, ki je pred petimi leti kandidiral za Ligo. Ankete njegovi stranki Fedriga - predsednik, ki bi utegnila Ligi odnesti del volivcev, napovedujejo uspeh. Na njegovi listi sta kandidata slovenskih korenin župan občine Tipana v Benečiji Alan Cecutti in Giuseppe Sibau. Oba kandidirata v videmskem volilnem okrožju.

Istočasno z deželnimi bodo v FJK tudi delne občinske volitve. Največja od 24 občin, kjer bodo potekale, je Videm, kjer se obeta tekma med sedanjim županom Pietrom Fontaninijem iz desne sredine in kandidatom leve sredine, nekdanjim rektorjem furlanske univerze Albertom De Tonijem. Od slovenskih občin oziroma tistih, ki so vključene na seznam občin, kjer veljajo določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, pa bodo volitve v občini Fojda v videmski pokrajini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija