NA DEBELEM RTIČU TUDI LETOS LETUJEJO OTROCI: "Tukaj lahko vsaj za trenutek pozabijo na težke zgodbe" (FOTO)

Ankaran

V zdravilišču na Debelem rtiču so 5. julija obeležili 20 let projekta Pričarajmo nasmeh, ki ga organizirata Rdeči križ Slovenije (RKS) in podjetje Engrotuš. Tudi letos bodo v okviru projekta na morju gostili 500 otrok iz socialno depriviligiranih družin iz vse Slovenije.

V teh dneh je v mladinskem zdravilišču in letovišču 113 otrok s Koroške, Notranjske, Zgornje Savinjske doline in Šaleške doline. Ti so se ob obeležitvi okrogle obletnice udeležili rajanja s skupino Čuki, so sporočili z RKS. Petsto otrok, ki vsako leto v okviru v dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh letujejo na Debelem rtiču, izberejo območne enote RKS v sodelovanju s centri za socialno delo in socialnimi službami na osnovnih šolah.

Predsednica RKS Vesna Mikuž sicer razočarano ugotavlja, da je izbor iz leta v leto težji. "Na naših 56 območnih združenjih vsak dan poslušamo takšne in drugačne zgodbe. Včasih je težko presoditi, katera je bolj žalostna. Vse so," je dejala.

"Po zaslugi družbe Engrotuš, enega naših najbolj zvestih donatorjev, se vsako leto 500 otrok tukaj na Debelem rtiču smeji ... Ni malo tistih, ki so bili pred petnajst ali še več let tukaj kot srečni in nasmejani otroci, danes pa so prostovoljci Rdečega križa, animatorji, vzgojitelji," je dodala Mikuž.

Anja Marjetič iz podjetja Tuš je poudarila, da je bil njihov projekt eden prvih tovrstnih, ki so mu kot pozitivnem zgledu sledili mnogi drugi.

Za letovanje otrok letošnjega dobrodelnega projekta Mikove karavane 55.000 evrov

Na osrednjem dogodku 17. Mikove karavane otroškega smeha in tedna počitnic za 100 otrok iz socialno ogroženih družin iz celotne Slovenije je podjetje Mik Mladinskemu zdravilišču Debeli rtič za izvedbo projekta predalo 55.000 evrov. Kot so sporočili iz podjetja Mik Celje, so počitnice omogočili že 2000 otrokom.

Vodja mladinskega zdravilišča Ana Žerjal je na dogodku povedala, da je zdravilišče kot Center zdravja za otroke, mladostnike in vse ranljive skupine v letošnjem letu doseglo rekordno število nočitev, preko 100.000, gostili pa so več kot 16.000 otrok. Med njimi bo nepozabne 7-dnevne počitnice tam preživelo tudi 2000 socialno šibkih otrok, je še dodala vodja.

Ustanovitelj in predsednik Humanitarnega društva enostavno pomagam Milan Ninić je razložil, da animatorji društva otroke spodbujajo k druženju, novim poznanstvom, rekreiranju tako v morju kot bazenu in hoji v tem naravnem okolju Debelega rtiča. "Ekipa 10 animatorjev za otroke pripravi pester program, ki traja od 7. do 22. ure. Od športnih, ustvarjalnih in plesih delavnic, do izleta z ladjico, koncerta Bepop Ladies in skupine Game Over, in še in še," je še povedal predsednik društva.

V sklopu dobrodelnega projekta je z namenom širjenja smeha in veselja otrok potekala tudi novinarska konferenca. Otroci so pokazali, kaj vse počnejo tekom dneva, kako se zabavajo ob delavnicah z animatorji, sklepajo nova prijateljstva, najbolj pa so bili navdušeni nad kopanjem v morju in bazenu, saj nekateri to izkušnjo doživljajo prvič, so še sporočili iz podjetja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KošaMona |  07 .07. 2022 ob  12: 15
Zanimivo. Vsako leto 500 otrok. Zdej a so to vsako leto isti ker dvomim da je tolko novorojenih. 55.000€ za 500 otrok je to 110€ na dan. Za ta denar gre lahko cela družina na dosput. Samo tko za info