NA CESTAH VEDNO VEČ MOTORISTOV, NJIHOVA VARNOST PA SE SLABŠA: To so najpogostejši vzroki nesreč na Severnem Primorskem

Slovenija

Začenja se akcija Varno z motorjem, preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo trajala do 20. marca. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil se je lani poslabšala, saj je umrlo kar 33 voznikov. V času akcije bodo policisti izvajali nadzor ob rednem delu, predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo.

Agencija za varnost prometa (AVP) je pripravila široko medijsko kampanjo za večjo varnost motoristov, za prihodnje tedne pa so napovedali tudi več aktivnosti na terenu. Danes bodo predstavili novo kampanjo za varnost voznikov enoslednih motornih vozil, predstavitvi pa bo sledil praktični prikaz varnostnih elementov na poligonu Barje, ki ga bodo v sodelovanju s policijo in UKC Ljubljana izvedli izkušeni motoristi, so še sporočili iz AVP.

Na novogoriški policijski upravi so poudarili, da je povsod po Sloveniji zaradi ugodnejših vremenskih razmer v zadnjem obdobju na cestah večje število voznikov enoslednih motornih vozil, a opozarjajo, da razmere na cestah niso idealne. Na začetku motoristične sezone je asfaltna površina namreč še vedno hladna in ne omogoča najboljše oprijemljivosti, na vozišču pa je lahko še vedno veliko udarnih jam in peska. Poleg tega poudarjajo, da je tudi sposobnost obvladovanja motorja po zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone.

Varnost motoristov in mopedistov se je poslabšala

Kot so izpostavili v AVP, število enoslednih motornih vozil narašča, so pa kljub temu lani policisti ugotovili več kot tisoč kršitev cestno-prometnih predpisov manj kot v letu 2020. Opažajo pa, da se je varnost motoristov in mopedistov poslabšala, saj je lani umrlo kar 33 voznikov. Za prometne nesreče teh voznikov je značilno, da se pripetijo predvsem med aprilom in oktobrom, v času motoristične sezone, največkrat med petkom in nedeljo.

Po podatkih Policijske uprave Nova Gorica pa so bili najpogostejši vzroki prometnih nesreč motoristov v letu 2021 neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in neustrezna varnostna razdalja.

Prvi predpogoj za varno vožnjo je vzdrževano in tehnično brezhibno motorno vozilo, nujna pa je tudi dobra psihofizična kondicija, so še opozorili v AVP. Motoristi morajo za svojo varnost poskrbeti tudi z uporabo dobre zaščitne opreme, torej zaščitne čelade, kombinezona, ščitnika hrbtenice, škornjev in rokavic, ki naj bo v svetlih, živahnih, opaznih barvah, so še dodali na agenciji. Vozniki naj vedno vozijo s prižganimi lučmi, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Boršteran |  17 .03. 2022 ob  07: 14
Ja ja vse je krivo samo obupne ceste ne, pa slabe oznake, pa zbledeli znaki itd. Laznjivci