NA BISTRIŠKEM 15 POŠKODOVANIH OBJEKTOV, EVAKUIRANI DVE DRUŽINI: Tornado uničeval z več kot 200 km/h (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Med torkovim neurjem in tornadom v Ilirski Bistrici je bilo po dosedanjih ugotovitvah poškodovanih 15 objektov, ponesrečenih pa ni bilo. Škodo na terenu si je danes ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Zagotovil je, da bo država gasilskim društvom povrnila stroške intervencij, tako kot lani med požarom na Krasu.

Po besedah poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Ilirska Bistrica Luke Špilarja je v Ilirski Bistrici trenutno na terenu približno 40 gasilcev iz Gasilske zveze Ilirska Bistrica in PGD Postojna ter 25 pogodbenikov iz sistema civilne zaščite. Med torkovo intervencijo v večernih in nočnih urah pa je bilo na terenu približno 60 ljudi, to so bili povečini gasilci, je izpostavil.

Pojasnil je, da je bilo med torkovim neurjem poškodovanih 15 objektov, na vseh so poškodovana ostrešja. Huje je bilo poškodovanih pet objektov, od katerih sta dva v celoti ostala brez ostrešja.

Erna nam je poslala ta posnetek tornada z neposredne bližine, ko je prečkal njeno dvorišče. Kot opisuje sama se je tukaj vse skupaj začelo, spust lijaka pa je opazil njen sin. Video: Erna Tesnjak

Objavil/a Neurje.si dne Sreda, 02. avgust 2023

"Uradno izmerjena hitrost vetra med torkovim neurjem je bila 107 kilometrov. V udarni sili, ko je odkrivalo hiše, pa se ocenjuje, da je bila moč vetra najmanj dvakrat večja," je poudaril poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Kot je izpostavil, so se vse pristojne službe med torkovim neurjem odzvale izredno hitro, že nekaj minut po začetku tornada je bila aktivirana civilna zaščita z vodenjem občinskega štaba in župana občine Ilirska Bistrica in pa tudi direktnim vodenjem tako regijskega štaba civilne zaščite kot tudi poveljnika civilne Srečka Šestana. Med neurjem sta bili evakuirani dve družini, vsi ostali pa so ostali na svojih domovih. Ponesrečenih ni bilo.

Na nastanek in razvoj tornada včeraj je vplivalo izredno striženje (veering) vetrov v nižjih plasteh ozračja, kot lahko vite tudi na posnetku, ki ga nam je poslal Grega Mahne. Poleg vetrovnega stržena jugovzhodnika, jugozahodnika in zahodnika (po višjih plasteh) je na sam razvoj vplivala tudi orografija oziroma relief, ki je pripomogla k razvoju ekstremnega pojava. Dogodek je trajal kar nekaj minut, smo pa tekom dneva zabeležili kar nekaj poročil o lijakastih oblakih širom Slovenije. Video: Grega Mahne

Objavil/a Neurje.si dne Sreda, 02. avgust 2023

Škodo na terenu si je danes ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Ocenil je, da so se v občini Ilirska Bistrica izjemno odzvali na katastrofo, tako da je danes največji problem v občini, kako najti krovce, da se vsaj za silo sanirajo poškodovani objekti.

"Trenutno kaže, da nikogar ne bo treba trajno ali za dalj časa preseliti iz poškodovanih objektov," je poudaril po ogledu škode. Izrazil je tudi upanje, da bodo vsi poškodovani objekti kolikor toliko varni do petka, ko je napovedano novo deževje.

Rudi Medved

Medved je zagotovil, da država občinam ves čas zagotavlja povrnitev intervencijskih stroškov. Spomnil je, da se je v torek iztekel rok za prijavo intervencijskih stroškov iz drugega vala neurij, ki je potekal med 17. in 25. julijem in v katerem je bilo prizadetih več kot 190 občin.

"Do petka bomo vedeli, koliko bodo približno znašali intervencijski stroški prizadetih občin. V ponedeljek ali v torek pa bo vlada tudi za to obdobje sprejela sklep o povrnitvi intervencijskih stroškov občinam," je poudaril Medved.

Medved je spomnil, da so ta mesec na vladi začeli postopke za spremembo zakonodaje, da bi država v takih primerih lahko pomagala čim prej ter da bi občinam zagotovili predplačila za nujne sanacije oziroma za najnujnejše posege za zagotavljanje kolikor toliko normalnega življenja.

O spremembi zakonodaje bo tekla beseda tudi na četrtkovem sestanku na ministrstvu za naravne vire in prostor, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki občinskih združenj, je napovedal.

Medved se je odzval tudi na opozorila občin, da z državnim povračilom ne morejo pokriti stroškov intervencij svojih gasilskih društev.

Kot je izpostavil, je bila zaskrbljenost občin v tem pogledu preuranjena, saj bo država, tako kot lani v požaru na Krasu, povrnila stroške gasilskim društvom. "Torej, ne bodo jih povrnile občine, temveč država. Ta sistem je vpeljan," je poudaril Medved.

S tem namenom so danes na občine posredovali dopis, naj posredujejo podatke o dejanskih stroških gasilskih društev, ki so jih imela pri intervencijah med neurji, je med drugim izpostavil Medved.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija