MORDA NITI NE VESTE, DA STE IMELI COVID: Tudi takšne spremembe so znak okužbe

Trendi

Ljudje, ki imajo na nohtih jasno vodoravno črto, ki spominja na vdolbino, so bili verjetno okuženi s covidom-19, pravi profesor Tim Spector, britanski strokovnjak, ki je prvi odkril, da covid spremlja izguba občutka za vonj in okus.

Na Twitterju je delil fotografijo in komentiral: "Ali nohti izgledajo čudno?" "Covid nohti" so vedno bolj prepoznani kot posledica okužbe. Pojavijo se lahko brez izpuščaja na koži in se zdijo na videz neškodljivi, pravi profesor Spector.

Nohti se v povprečju obnovijo v šestih mesecih, zato vsi, ki so imeli simptomatsko in še posebej asimptomatsko obliko covida-19, nekaj časa na nohtih ne bodo opazili spremembe. Profesor Spektor pa meni, da je treba vdolbine na nohtih spremljati kot enega od pokazateljev okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Za zdaj je znano, da se spremembe na nohtih ne pojavijo pri vseh ljudeh, ki so imeli covid-19. Vdolbine na nohtni plošči so namreč prisotne tudi pri ljudeh, ki so preboleli kakšno drugo virusno okužbo, ki ji je sledila zvišana telesna temperatura. So tudi pogost spremljevalec nekaterih kožnih bolezni, kot je na primer luskavica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija