POTRES V ITALIJI VZNEMIRIL TUDI ISTRANE: "Sedela sem v pisarni in videla premikanje monitorja računalnika" (VIDEO)

Kronika

Osrednjo Italijo je malo po sedmi uri stresel močan potres z magnitudo 5,6, je na spletni strani objavil Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC). Tresenje tal so čutili tudi v sosednjih državah, vključno s Hrvaško, Avstrijo in Slovenijo. O škodi zaenkrat ni poročil, ponekod pa preventivno ostajajo zaprte šole.

Središče potresa sedem minut čez sedmo uro zjutraj je bilo v morju, 64 kilometrov vzhodno od Riminija, na globini deset kilometrov. Italijanski inštitut za geofiziko (INGV) poroča o najmanj 20 popotresnih sunkih, ki so dosegali moč od 2,4 do 4.

Glede na pričevanja na spletni strani EMSC so potres čutili v večjem delu Italije, tako v Rimu kot na severu države. Najmočneje so se tla tresla v deželi Marke.

Gasilci in civilna zaščita po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa že vse jutro pregledujejo prizadeta območja, a škode zaenkrat niso zaznali.

Ljudje so se sicer ob potresu zlasti v Markah in Emiliji - Romanji v velikem številu odpravili na ulice. Pristojne službe so prejele veliko klicev ljudi, a nihče ni navajal, da potrebuje pomoč. Nekaj stavb so iz previdnosti evakuirali.

Šole ponekod, med drugim v Pesaru preventivno ostajajo zaprte, drugod naj bi pouk potekal normalno.

V bližini Ancone so zaradi domnevne poškodbe tirov preventivno ustavili železniški promet, še poroča Ansa.

Potres 300 kilometrov jugozahodno od Ljubljane so zabeležili tudi seizmografi slovenske mreže potresnih opazovalnic. Po prvih podatkih so ga čutili številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije. Na uradu za seizmologijo Agencije RS za okolje (Arso) ocenjujejo, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. O tresenju tal poročajo tudi iz avstrijske Koroške, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

"Tresli so se krožniki, čutilo se je tresenje," je za EMSC navedel prebivalec Pulja, drugi pa je potres primerjal z občutkom, ko je človek na čolnu in je valovanje. "Sedela sem v pisarni, začutila nihanje stola in videla premikanje monitorja računalnika," je opisala prebivalka, prav tako iz Pulja. "Dobro je nihalo in dolgo časa. Zbudilo je mene in moje pse," pa navedbe druge poroča Večernji list.

Občutili pa ga niso samo v hrvaški Istri, temveč tudi v Dalmaciji. "Postelja se je tresla v vseh smereh, deset sekund je trajalo močno nihanje, vznemirili so se galebi," je za 24sata dejala ženska iz Zadra. Druga pa, da jo je potres zbudil in da ji je od nihanja skoraj na glavo padla omara.

V aplikaciji EMSC je več komentarjev prebivalcev Istre in Kvarnerja poročalo o zibanju in tresenju, ki naj bi trajalo dobre pol minute.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija