Močan ciklon povzročil ogromno škodo

Kronika

Tihomorsko otoško državo Tonga je minuli konec tedna prizadel izjemno močan ciklon, ki je povzročil ogromno škodo. Terjal je tudi eno življenje, pri čemer oblasti menijo, da je pravi čudež, da glede na moč viharja število žrtev ni bilo večje

Ciklon Ian je najmočnejši ciklon, ki je kdajkoli prizadel to majhno državo v Južnem Pacifiku. Najprej so njegovo moč ocenjevali na tretjo stopnjo, ko pa je dosegel kopno, se je okrepil na peto, najvišjo stopnjo na lestvici za ocenjevanje moči ciklonov. Veter je pihal s sunki do 200 kilometrov na uro.

Zračni posnetki, ki so jih v nedeljo posnele novozelandske zračne sile, prikazujejo, kako je veter na osrednji skupini otokov Ha'apai ruval drevesa, odkrival strehe in podiral električne drogove. Oblasti so sporočile, da so danes spet vzpostavili telekomunikacijske povezave s prizadetim delom otočja, kjer živi okoli 8000 ljudi.

Po navedbah vodje humanitarne organizacije Oxfam na Novi Zelandiji Barryja Coatesa bi lahko obnova uničene infrastrukture trajala več let. Kot je dejal, so obnove potrebne ne le hiše prebivalcev, temveč tudi ceste in pristanišča.

Poleg Oxfama pomoč in osebje na prizadeto območje pošiljajo tudi druge humanitarne organizacije. Denarno pomoč v višini dobrih 40.000 ameriških dolarjev je ponudila tudi Nova Zelandija.

Deli novico:

Pomidor |  13 .01. 2014 ob  09: 29
Na sliki je Mehiški zaliv