Mesec kraške kuhinje ponovno vabi na Kras

Slovenija

Trinajst gostinskih ponudnikov in turističnih kmetij danes odpira vrata Mesecu kraške kuhinje. Vse do 10. novembra bodo obiskovalcem ponujale izbrane kraške specialitete in posebne menije, med katerimi bo večji poudarek predvsem na jesenskih kulinaričnih dobrotah.

Gostinci bodo obiskovalcem ponujali joto, ječmenovo mineštro, ajdovo polento, jedi z ohrovtom in šelinom (zeleno). Jesen je tudi čas dobrot iz prašičjega mesa, kateri kos mesa je pravi za določeno jed, pa je skrivnost vsakega ponudnika posebej.

Gostinci Kraško kuhinjo v jesenskem času pripravljajo že osemnajst let. Nekateri med njimi so tej prireditvi zvesti že od samega začetka. "Ponosni smo na to, da prireditev raste iz leta v leto, da se krepijo vezi med ponudniki in zato raste tudi kvaliteta ponujenih jedi," je na predstavitvi letošnjega meseca kraške kuhinje dejala predsednica sekcije gostincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Sežana Katja Skok.

Ob Mesecu kraške kuhinje bodo gostinci ponujali tudi mlada vina ob "zgodbah o prijateljstvu med teranom in kraškim pršutom".

Tudi letos bodo posebno pozornost namenili ročno rezanemu pršutu, ki so ga Kraševci posebej zaščitili. Pravico do zaščitene storitvene oznake "ročno rezan pršut", ki je registrirana pri Uradu za intelektualno lastnino RS, realizirala pa jo je Območna obrtna zbornica Sežana, lahko uporabljajo le gostinci, ki obvladajo spretnost ročnega rezanja pršuta.

Jedi, ki jih bodo ponujali gostinci, imajo tudi letos tradicionalne okuse s pridihom sodobnosti, je povedala ena od pobudnic prireditve Aleksandra Pelicon. "Če samo nekoliko ponazorim - treba je skuhati dobro mineštro, ki je zvesta tradiciji in odgovarja vsem zahtevam sodobnega časa," je dejala Peliconova.