Recept: tripe

Diši po Istri

V preteklosti so bili tripe (vampi) v slovenski Istri zelo cenjena in čislana jed. Nastal je celo pregovor, ki pravi "Le tripe xe un magnar bon per el san, e bon per il mala'" kar pomeni, da so vampi dobra jed tako za zdrave kot bolne.

Kasneje so dobile vzdevek "hrana revežev", kar pa nekoč niso bile. Nasprotno, na mizi so bile za marendo tudi na porokah vse do povojnih časov. Tudi ko so hodili naši predniki po opravkih v mesta, so si privoščili vampe – kdor si jih je seveda lahko, saj so bile nekaj izvrstnega in dražje od ostalih jedi. Pa še to, da so nekoč pripravljali tudi ovčje tripe.

TRIPE PO TRŽAŠKO (ISTRIJANSKO)

Potrebujemo:

1 kg očiščenih in narezanih vampov, malo oljčnega olja, kos pancete, šalšo, čebulo, česen, peteršilj, drobtine, sol, poper in parmezan za posipanje.

Priprava:

V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano slanino, narezano čebulo ter sesekljan česen in peteršilj. Dodamo šalšo, sol, poper, vampe, premešamo, zalijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju. Malo preden so kuhani dodamo še žlico drobtin, da se tako zgostijo. Damo v krožnik, potrosimo z naribanim parmezanom in ponudimo s polento oziroma kruhom.

VAMPI PO STAREM

Potrebujemo:

1 kg očiščenih skuhanih in narezanih  govejih vampov, 10 dag pancete, svinjsko mast (ali oljčno olje), 2 stroka česna, peščico peteršilja, sol, poper, juho za polivanje in parmezan.

Priprava:

V kozici na masti ali oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in na koščke narezano panceto. Dodamo sesekljan česen in peteršilj in vampe. Premešamo, solimo, popramo, prilijemo malo juhe ter kuhamo na zmernem ognju. Ponudimo z naribanim parmezanom.