MEDNARODNI VODITELJI MEDIJEV OKARALI UKOM: "Preneha naj s poskusi širjenja nadzora nad poročanjem o epidemiji"

Slovenija

Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) mora prenehati s poskusi širjenja nadzora nad medijskim poročanjem o epidemiji novega koronavirusa, so sporočili z Mednarodnega inštituta za tisk (IPI). Ukom mora zdravstvenim in javnim uslužbencem tudi prenehati onemogočati dajanje intervjujev za medije, so navedli.

Maja Bratuša, "voditeljica" vladnih novinarskih konferenc o poteku epidemije

Globalna mreža urednikov, voditeljev medijev in vodilnih novinarjev za svobodo tiska IPI je v sporočilu za javnost še pozvala Ukom, naj zagotovi, da bodo novinarji iz vseh medijev dobili primerno priložnost za postavljanje vprašanj ministrom na spletnih vladnih tiskovnih konferencah.

Namestnik direktorja IPI Scott Griffen je v sporočilu poudaril, da ima vlada v času epidemije še večjo odgovornost, da javnosti omogoča dostop do pravočasnih in aktualnih novic iz raznolikih virov. Po njegovi oceni sem spada tudi nastopanje zdravstvenih strokovnjakov in ministrov na javni radioteleviziji in drugih medijih.

"Ukom mora nemudoma ponovno preučiti svojo politiko in zagotoviti, da predstavnikom vlade ne bo prepovedana komunikacija z mediji," besede Griffena povzema sporočilo. Dodal je, da se žal zdi, da gre za še en primer prizadevanj sedanje vlade, da spodkoplje zaupanje javnosti v delo medijev in novinarjev, ki kritično poročajo o vladi.

V Ukomu so sicer že v četrtek zavrnili navedbe o omejevanju medijskih nastopov funkcionarjev in strokovnjakov. Pojasnili so, da Ukom koordinira in usklajuje nastope vlade in predstavnikov strokovne skupine za covid-19, poleg tega pa medijem predstavniki vlade in strokovnjaki na vprašanja dnevno odgovarjajo na novinarskih konferencah.

Po njihovih besedah vlada že ves čas načrtovano, celovito in ažurno komunicira z javnostmi o svojih odločitvah in ukrepih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  09 .02. 2021 ob  13: 49
Mednarodni inštitut kriminalcev, ki zastopajo koga?
Tita, Čao Pina, Fidela,.... Fajone, Korde, Tomice, JJ..... Kmerote...
Naj bodo raje tiho.....
Vzeli so nam pravico odločanja referendum, volitve....
Čas vas bo zjeballllll
Bella |  09 .02. 2021 ob  12: 44
-1
Vest je vezana na prepoved govora Fafangelu s strani JJ.
Skorajda bi dal prav JJ glede na to, da je ligenj Fafangel, ko je bil ze enkrat odpikan sluzavo prilezel nazaj... ce ima j...ca naj ostane dosleden. Ampak danes so moski ljigavci in take je prav da JJ j....
Bella |  09 .02. 2021 ob  12: 40
Cel svet ne glede na politicno ureditev gre v smeri nagobcnika ali zaradi virusa se bolj pa, da nisi vec slisen, visja stopnja je stalinisticno kibernetski nadzor, ki ga na polno sopajo Kitajci. Oblast je mamljiva in dovoljena so vsa sredstva ostati na vrhu.
Lili |  09 .02. 2021 ob  12: 38
-2
@vseved
hahahaha...strah? ne vidim prav nobenega prestrašenega, ravno nasprotno. Folk se druži..in brez razdalje in brez mask in brez razkužila. Ni potrebno pljvat v prazno...
vseved |  09 .02. 2021 ob  09: 25
Janša je dosegel kar je hotel. V ljudi je vcepil strah.