Luka Koper z dvema rekordoma: 600.000 TEU in 18 milijonov ton pretovora

Čeprav gospodarska slika v državi ni ravno rožnata, imajo v Luki Koper dva velika razloga za optimizem. Kar se pretovora tiče, je to najbolj uspešno leto v zgodovni pristanišča. Pretovorili so namreč 600.000 TEU in 18 milijonov ton blaga skupno.

Prav na zadnji dan leta so v Luki Koper dosegli rekordnih 600.000 kontejnerskih enot pretovora na kontejnerskem terminalu v enem letu ter za koprsko pristanišče prav tako rekordnih 18 milijonov ton pretovora. Predsednik uprave Luke Gašpar Gašpar Mišič je ob tem napovedal, da bo leto 2014, zlasti z vidika naložb, prelomno.

Gašpar Gašpar Mišič

Prihodnje leto, bo leto zamujenih investicij

Žal bo šlo v prihajajočem letu tudi za "leto zamujenih investicij", je ocenil Gašpar Mišič ob robu srečanja, ki ga je Luka ob tej priložnosti pripravila za zaposlene ter predstavnike lokalne skupnosti in medijev: "Skorajda vse naložbe v pristaniško infrastrukturo, ki jih imamo v planu za leto 2014, bi morale biti že izvedene v predhodnih letih." Ob tem je predsednik uprave napovedal, da bodo ne glede na zamude delali za naprej: "V letu 2014 in v začetku leta 2015 se bo marsikaj zgodilo v Luki Koper v investicijskem smislu."

Kaj je TEU? Teu je enota (twenty feet equivalent unit - dvajset čeveljev na enoto), s katero se meri pretovor kontejnerjev. Večina kontejnerjev, ki prispe v Luko Koper je dolgih 40 čevljev. To pomeni, da je tako kontejner zabeležen kot dva teu. Primer takega kontejnerja je na zgornji sliki.

Kot je izpostavil, bodo izkoristili primerjalne prednosti Slovenije, ki predstavlja "pomemben člen v logistični verigi na poti tovora od Daljnega in Bližnjega vzhoda do držav srednje in vzhodne Evrope".

Več povezovanja v združenje pristanišč NAPA

Mišič je priznal, da je Luka Koper sama premajhna, da bi konkurirala z večjimi mednarodnimi pristanišči, zato toliko bolj poudarja pomen nadaljnjega sodelovanja znotraj združenja severnojadranskih pristanišč Napa. Prav prek tega sodelovanja bodo lahko zagotovili več tovora v povratni smeri. V Luko Koper namreč pripeljejo več tovora, kot ga iz nje krene na pot.

Trenutno je v teku poglabljanje prvega luškega bazena na predelu operativne obale za pretovor zabojnikov do globine 14 metrov, pri čemer so tudi že izbrali izvajalca del, ki bo začel s pripravljalnimi deli v začetku januarja, z deli pa naj bi zaključili aprila. Do konca leta naj bi nato izpeljali še dodatno poglobitev do 15 metrov globine. "Kontejnerski terminal je naša ključna razvojna prednost," je utemeljil Gašpar Mišič.

Predsednik uprave je prepričan, da lahko presežejo tudi srednjeročne cilje, vendar bo to mogoče le, če bodo Luko prepoznali kot pomemben razvojni subjekt tudi v lokalni skupnosti ter pod pogojem, da bo slovenska politika sledila potrebam razvoja Luke, ki so hkrati potrebe razvoja širše regije.

Od leve proti desni: Boris Popovič, Elen Twrdy in Gašpar Gašpar Mišič

Twrdyjeva za uspeh pohvalila predvsem delavce

Da je rekordni pretovor lep dosežek in obenem spodbuda za naprej, je izpostavila namestnica predsednice nadzornega sveta Elen Twrdy. Ob tem pa je dodala, da "samo dobri delavci ne bodo več dovolj - potrebno je pohiteti z investicijami, tako na sami obali, morju kot tudi v zaledju z drugim tirom".

Na potrebo po pospešitvi infrastrukturnih investicij je opozoril tudi koprski župan Boris Popovič, ki je ponovno izrekel podporo lokalne skupnosti načrtom Luke. Ob tem je Popovič izrazil upanje, da bo "podjetje Slovenija začelo delati na tak način, kot deluje Luka Koper, se pravi brez zatiskanja pasu, z boljšimi plačami in z več dela".

Deli novico:

 |  03 .01. 2014 ob  13: 18
Lepo bi bilo, če bi vedel kdo je ta, ki me je tepel in kdo je sploh Bozgo. :) Glede na to, da uporabljaš prvo osebo množine in si me "tepel", nimaš razloga za skrivanje svoje identitete. Povej kdo si, pa se v živo pogovoriva o tem, če premoreš dovolj obraza, da me pogledaš v oči.

Ne mara me veliko ljudi in vsak ima za to svoje razloge.

Nekatere moti to, da mi se ni treba prodajati najboljšemu ponudniku, nekatere pa to, da mi niti piratizirati in preprodajati sowtwarea ni treba za to, da dokaj lagodno živim. Iste verjetno moti tudi to, da mi ni treba krasti za preživetje. Osebno me moti to, da moram vseeno poslušati (p)razne pravljice od raznih zakompleksancev, ampak tako pač je, ko se ti lešnik lepi za zobe :)

Sam sem nastopil s svojim imenom zato, da preverim, če obstaja na drugi strani (kdorkoli si že misliš da ste) dovolj poguma, da storite enako. Očitno ne, saj s svojim podpisom po defaultu izgubite kredibilnost.

Srečno Seboštjanček.


Strah je lepa reč, |  02 .01. 2014 ob  20: 24
sedaj ko na kontejnerje pridemo T-MOMO d.o.o. boste videli kako in kaj se dela. Videli boste kaj smo sposobni in kaj zmoremo, videli boste našo neizmerno željo pomagati Luki in Sloveniji. Pa menda nismo zastonj zaposlili bivšega šefa kriminala na policiji koparski. Samo se vi razni Đorđeti, Flatovići, Suljići in drugi zajebavajte. Na terminal v Sežani nimamo konkurence, zato se pripravite na ponižno poslušanje, razumevanje in tudi na izgube, ki so logične. Z barisom smo vse dogovorili in poglihali, zato marš v mišjo luknjo in čakajte na naslednje ukaze. Firma seat from ibiza vas pozdravlja in želi srečno novo ljeto.
željko |  02 .01. 2014 ob  19: 31
-1
lepo je, ko delaš pri stricu. Lahko si celo na tem portalu in braniš tvoje jako dobro ime ali to naročiš vranu, da spiše :)

Drugače pa pohvale, da si nekje uspel, pri basketu smo te vedno tepli :D Bozgo te ni preveč maral ker si preveč govoričil.
kaj je blo v torti |  02 .01. 2014 ob  19: 28
alpsko mleko?
ipsssssssssssssss |  02 .01. 2014 ob  18: 47
sveti jurij....tudi če razbijemo gazdam glave, kje bomo delali kaj misliš da nas bo gašpar gašpar zaposlil??? ne prišel bo drugi gazda. Lako pa bi za spremembo gašpar pokazal dal tudi kaj za delavce ips, saj smo mi tisti kateri držimo celo luko
ipsssssssssssssss |  02 .01. 2014 ob  18: 46
sveti jurij....tudi če razbijemo gazdam glave, kje bomo delali kaj misliš da nas bo gašpar gašpar zaposlil??? ne prišel bo drugi gazda. Lako pa bi za spremembo gašpar pokazal dal tudi kaj za delavce ips, saj smo mi tisti kateri držimo celo luko
sveti jurij |  02 .01. 2014 ob  11: 02
@ipssssssssssssssssss , zakaj ne razbijete glave lastnikom podjetij ki posojajo delavce Luki? Zakaj ne grestdo ti isti delavci protestirat pred županovo hišo?
Željko Urumović |  02 .01. 2014 ob  10: 58
Čau, Željko tu (dosegljiv kot Kruhmed P. na FB).

Samo, da omenim, da v življenju nisem prestopil praga Luke Koper, razen morda na izletu v osnovni šoli.

Bi pa, če je opcija, skrbel za profil Luke Koper na FB - če je še vedno vrednost pogodbe 70k EUR letno.

(pristanem tudi na 30k€ prvo leto)

Nisem šel brat članka in vseh komentarjev, vidim tudi, da so bili nekateri odstranjeni. Sodeč po razbranem sklepam, da je pisec, naročnik ali pobudnik objav SebaK v kakšni izmed svojih pojavnih oblik (Štravs, Sambt, Demiri, Pavlič in druge).

Od pisca komentarja pričakujem, da bo napisal po kakšni logiki je prišel do sklepa, da sem parazit ali ritoliznik. Zanima me zgolj zato, ker v prostem času postavljam norcem diagnoze, pa me zanima kaka mora biti travma, ki povzroči nekomu, da piše take nesmisle kot "hahaha, banda" :)

V pričakovanju očitka, da sem neoliberalec in satanist vas lepo pozdravljam.

Pa srečno v novem letu :)
pa kaj |  02 .01. 2014 ob  08: 45
se ta sodrga slikari, saj se hrani na luki kak mesec... aja.,.. so zelooo uspešni... banditi parazitski
ABBGG |  01 .01. 2014 ob  22: 00
kdo pravi, da ni nobenega IPS gazde, pa tam za Mišićevim uhom je prav uni od Reje in Ražmana (glej sliko s torto).
ištrijan |  01 .01. 2014 ob  20: 43
Tej rekordi so plod predhodne uprave, torej so oni zaslužni, da so se številke povečale. Ne vem kaj se ima GGM za kazat, razen če seveda kot psihični bolnik res ne verjame, da je on zaslužen za te številke, ki je v luko prišel včeraj.
Ne dvmim pa, da so se slikali in stiskali okoli njega samo delavci, ki imajo SLO državljanstvo, ne znajo pa sestavit enega stavka v Slovenskem jeziku.
ipssssssssssss |  01 .01. 2014 ob  19: 47
nekdo je napisal kje so privatniki? no ips delavec, dela isto delo kot luški za manj denarja, delavec ips dela po 10,11 ur, luški delavec po 8 ur, delavec ips dela sobote, nedelje, nočne, ko luški je doma, delavec ips ne dobi božičnice in ne gospodarnosti, luški jo dobi. Delavec ips ne gre na luško zabavo ker ni povabljen. Delavec ips ne sme zaspat v službo ali zamudit, luški lahko. delavec ips ne sme piti alkohol na luškem območju, luški lahko.no pa srečno HLAPCI ips v novem letu...pa čim več delat da bodo luški tudi v letu 2014 imeli zgoraj omenjene privilegije!
1