Lahko postanemo gurmanska destinacija

Kulinarika

Na izolskem podeželju bo v prihodnjem tednu zadišalo po svežih dišavnicah in zelenjavah z našega območja. Po tednu pedočev namreč prihaja teden imenovan “Erbe per ovi”, kar bi v slovenščini pomenilo dišavnica za jajca. Vse skupaj pa bo potekalo le na podeželju oziroma v zaledju. 

Čemaž, koromač, regrat, predvsem pa divji šparglji so tiste dišavnice, ki "so zjutraj bile še na polju, popoldne pa bodo že na krožnikih". Tri restavracije (Panorama, Korte in Hiša Torkla) ter ena turistična kmetija (Medljan) bodo svojim gostom ponujale "fritaje" z omenjenimi dišavnicami po simbolični ceni šest evrov. Obljubljajo pa tudi, da bodo poleg fritaje, ki bo standard vseh ponudb, na voljo tudi ostale jedi tega sezonskega rastja.

"Za potrebe tedna pedočev je prvo leto šlo 300 kilogramov teh školjk, lani 3,2 toni, letos pa smo lansko količino kljub slabemu vremenu ohranili. In na tem nameravamo delati. Gradimo na tem, kar je lokalno, kar je naše. Mislilm, da lahko postanemo območje za gurmane," je dejal izolski župan Igor Kolenc.

Akcija bo potekala od 12. aprila do 18. maja, zaključila se bo s pohodom po vodnih virih zaledja. Tudi sodelujoči gostinci so akcijo pozdravili, saj se tudi sami v teh časih borijo za preživetje. Struktura gostov se je v zadnjih letih spremenila, vse manj je Italijanov, kriza pa se pozna tudi po tem, kaj gostje jedo. Včasih so si privoščili več hodov, vključno z dražjo ribo ali mesom. Dandanes pa se večina odloča za razne testetnine in rižote, poraba na osebo je precej manjša kot pred leti. 

"S temi fritajami ne bomo veliko zaslužili. A dejstvo je, da je to odličen marketing, saj bo marsikdo, ki bo prišel na fritajo, pojedel še kaj drugega, ne nazadnje bomo omenjene dišavnice uporabili tudi za druge jedi," pa je zadevo komentiral šef gostilne Hiša Torkla Sebastjan Kovačič. 

Več iz rubrike Družba:

Pasji prijatelji iščejo odgovorne lastnike

Pomladne nadloge: alergije in klopi

S Parenzano ima Izola ponovno svoj muzej

Deli novico:

Italo  |  12 .04. 2013 ob  08: 05
Kaj kakšnega imena v slovenščini niste našli? Kaj je v italijanščini bolj fancy? Ali je za ežule?
Simboličnih 6 |  11 .04. 2013 ob  20: 36
Za jajce in čemaž, in smrdiš cel teden... poceni!?
Izolan |  11 .04. 2013 ob  15: 37
S takimi kadri na občini in na TIC smo itak že Fantazilandija! Merda fa merda
Džon marijon |  11 .04. 2013 ob  14: 11
''po simbolični ceni šest evrov''..fritaja za 6 € ?!?!?!?!?...1-2 € je simbolična cena.....