KRITIKE NA RAČUN POLICIJE TUDI IZ KOPRA: "Nekdo naj bi jih poklical, češ da protestniki oviramo promet" (FOTO)

Slovenija

Policija je zavrnila kritike in diskreditacije, ki se pojavljajo v delu javnosti in na družbenih omrežjih ter se nanašajo na ravnanje na petkovem protestu v Ljubljani, ki je tokrat potekal v avtomobilih. Poudarja, da je imel dogodek vse elemente neorganiziranega in nedovoljenega shoda, zato so bili policisti odgovorni za varnost.

Protestniki, znani kot petkovi kolesarski protestniki, so se po nekaj tednih premora v petek zvečer spet odpravili na ulice. Tokrat je zaradi veljavnih omejitev protest proti vladi potekal v osebnih vozilih. Protestniki so približno eno uro krožili po ulicah okoli državnega zbora. Policisti so na dogodku preverili identiteto 86 oseb v vozilih in ugotovili več kršitev.

Na družbenih omrežjih in v delu javnosti so se po dogodku pojavile kritike ravnanja policije, ki da je preostro in neutemeljeno ravnala proti sodelujočim, češ da ti niso kršili nobenih pravil.

Kritike na račun ravnanje policije so se na družbenih omrežjih pojavile tudi za protest v Kopru. Kot je zapisala ena izmed protestnic, je zvečer v mestu komaj kaj prometa, "pa vendar dovolj, da je nekdo menda poklical policijo, češ da protestniki oviramo promet". Ob tem nadaljuje, da sta se takoj pojavili dve marici, dobila pa naj bi 120 evrov globe, "ker nisem z utripalko nakazala spremembe smeri. So namreč zaradi počasne protestne vožnje v koloni utripale vse štiri," razlaga.

Policija je včeraj v odzivu na kritike in, kot so navedli, diskreditacije svojega dela vnovič pojasnila, da je imel dogodek "vse elemente neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda""V takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je v skladu s predpisi o javnih zbiranjih za varnost v celoti odgovorna policija, ki je nalogo tudi strokovno izvedla," so zagotovili. Kot poudarjajo v policiji, je ta v tovrstnih primerih vsakič doslej zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, tako pa bo tudi v prihodnje.

V policiji tudi navajajo, da so nekateri udeleženci shoda med protestom sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem in speljevanjem ter oviranjem drugih udeležencev v prometu, poleg tega pa tudi s telefoniranjem med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu in z neupoštevanjem prometne signalizacije.

Na policiji pravijo, da so policisti med shodom ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem.

Ob tem so pojasnili, da se v primerih, ko so kršitve skoncentrirana na majhno območje, vedno uporabi poostren pristop, saj da je verjetnost nastanka hujših posledic, običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam, vedno velika. Skupno je šlo tako v petkovem protestu po navedbah policije za okoli 40 ukrepov, ki so jih izvedli proti kršiteljem.

Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi posnetek, iz katerega naj bi bilo razvidno usmerjeno ukrepanje proti javno najbolj izpostavljenemu protestniku Jaši Jenullu.

Na policiji so še zapisali, da so policisti med opravljanjem nalog varovanja na protestu pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki da je kršil tako prometna pravila kot predpise o javnih zbiranjih. "Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in tudi proti njemu vodijo prekrškovni postopek," so navedli.

"Kljub temu da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, so vseeno (pre)večkrat in vedno bolj pogosto tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj," ugotavljajo na policiji. Želijo si, da bi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti, reda in miru, in ne presega meja dostojne komunikacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .12. 2020 ob  11: 35
"Tiramola", glede na tvoje izjave, je očitno, da si bil doma na kavču in gledal nova24 in si postal neumen papagaj
Paperino |  01 .12. 2020 ob  10: 37
td | 30 .11. 2020 ob 09: 44
... Ni lahko bit policist v teh časih.

Res je, razpet med delodajalcem, ki ga politično izrablja in socialno varnostjo (plačo), ki je pogoj za preživetje. Vsaj 2 x na mesec je Koper zaparkiran z napačno parkiranimi "šleperji", niti enkrat še nisem videl policista, ki bi s kaznimi delel red tako, kot ga je delal v praznem Kopru. Verjetno je tudi kakšen policist, ki v tem uživa, vendar verjamite mi, da je marsikaterega tudi sram, da mora to početi. Mene bi bilo in tega ne bi počel.
 |  01 .12. 2020 ob  09: 55
@tupamaros, desnosučni=kler, kapitalisti, neoliberalci, ... med desnosučne, čeprav niso vsi, spadajo tudi beli supremacisti, nacisti, ... in podobni. Levičarji nasprotnje tega. Edino ne vem zakaj se anarhisti štejejo za levičarje, so neka svoja grupa.
ojoj |  30 .11. 2020 ob  22: 37
-1
@tupamaros, pa ti sploh veš kaj pišeš? Od kod tebi pravica, da širiš laži in se sprenevedaš. Od kje tebi, da @td omenja levičarje? Napisal si (tako pravite zase: MI SMO levičarji ) ma kje si to prebral? Jaz sem 100 krat prebral kaj je osba napisala, kje si ti to našel ne vem. Ma res ne vem cigava majka naj bo jadna, res.
Ti si res zrel za en malce temeljit pregled, res.
Tiramola  |  30 .11. 2020 ob  18: 10
-2
Policija je ravnala pravilno. Poznam. Tam je bilo tričetrt jugovičev....
Ti povzročajo nered tudi ko ne paradirajo.... po Kopru in Markovcu..
kokodek |  30 .11. 2020 ob  12: 43
najbolj pametni na tem svetu so komentatorji, ki se oglašajo tu spodaj. najbrž imajo velike koristi od vladajoče garniture, da jih oblast ne moti, ko laže, krade, žali ljudi, smeši državo v svetu, podpira Trumpa, Orbana, kupuje orožje za lastne provizije in predvsem je kriva za preveč smrti zaradi covida in za revščino. Policisti seveda skrbijo za varnost, javni red, mir....in tega jim nihče ne očita. Slabo je to, da jih oblast uporablja za svoje igrice, v tem prednajči nepreklicno odstopljeni Hojs.
pinkopalinko |  30 .11. 2020 ob  12: 03
Vseved si res vseved. Niti tega ne veš, za kakšne prekrške je sankcija prenehanje velajvnosti vozniškega dovoljenja. Sankcija ponovno opravljanje izpita pa ne obstaja. Če ti zaradi sankcije veljavnost preneha, se sam odločaš, ali ga boš ponovno opravljal. Nihče te v to ne more prisiliti, niti ti.

In vi janšisti za njim: ko ste demonstrirali pred sodiščem v LJ, ko so tam sodili vašemu firerju, je bilo vse OK, čeprav ste s tem vršili pritisk na sodišče. Ko je sedaj on na oblasti drugi demonstirrajo proti njemu pa vas to neizmerno moti. Motilo vas je, ko so ob petkih kolesarili, češ da okoli trosijo viruse. Motili so vas z maskami, čeprav so upoštevali medsebojno razdaljo. Potem so vaši uprizorili svoj miting v četrtek in pokazali svoj pravi obraz. In sedaj vas motijo, ko se okoli prevažajo v avtih. Res ste dvoličneži.
va cagar |  30 .11. 2020 ob  11: 35
-11
zavestno si se odločila da dobiš kazen si mogla bit doma, pa cpp si še enkrat preberi za osvežitev
tupamaros |  30 .11. 2020 ob  11: 15
-10
@td; Tako pravite zase: MI SMO levičarji. Jaz pravim da ste banda, krdelo. Skrivate se v množici in kažete s prstom na druge osebe da so fašisti. Jadna vam majka.
Lili |  30 .11. 2020 ob  10: 27
-4
Jaša Jenull..kdo je to že? Gledališki režiser? Izvajalec "umetniških" performansov... Ki zgledajo tako, da se nag valja potleh... Levičarski provokator! Najbrž s statusom umetnika..predvidevam, ker če ne res ne vem kako preživi. In kar pomeni, da mu MI plačujemo prispevke... Res, pravi ZGLED
td |  30 .11. 2020 ob  09: 44
20
Dokler bo en domobranec vodil vlado, nas sramotil pred celim svetom s svojim tvitanjem, ... ne bo bolje. Policisti pa so razpeti med službo in dolžnostmi ter tem, kaj bi naredili po človeški strani. Vodi pa jih en totalni zmedenec, ki je nepreklicno odstopil. Ni lahko bit policist v teh časih.
vseved |  30 .11. 2020 ob  09: 39
-4
Draga Božena, bodo srečna da si dobila smo 120e kazni . Glede na nepoznavanje prometnih predpisov, bi ti morali naložiti še ponovno opravljanje vozniškega izpita.