Kresalova in Senica na sodišču

Slovenija

Zgodba o nepravilnostih pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ni resnična in ni realna, zanjo ni bilo osebnih motivov in sosledje dogodkov ni takšno, kot se poskuša prikazati, je med pričanjem v sojenju zaradi najema te stavbe povedala nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Prepričana je, da gre za politično zgodbo.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču sodijo nekdanjemu generalnemu in državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Damjanu Lahu, ki ga tožilstvo obtožuje zlorabe položaja pri najemu stavbe na Dimičevi v Ljubljani. Kresalova je danes nastopila kot priča in zatrdila, da je resnica ta, da s poslom ni bilo nič narobe in se pred sodiščem zagovarja človek, ki je ves čas delal strokovno. Zato upa, da bo njeno današnje pričanje prispevalo k temu, da tožilstvo umakne obtožni predlog.

Kresalova je pojasnila, da je želja po ustanovitvi NPU najprej sprožila konflikte znotraj koalicije, ko je ta konec leta 2008 šele nastajala, nato so se konflikti razširili še na opozicijo.

Po njenem mnenju je bila slepa pega v slovenski politiki korupcija, zato "stvari, ki so sledile spoznanju, da je pred nami projekt, ki lahko spremeni zadeve v politiki, niso bile naključne". Ministrstvo za notranje zadeve se je namreč pod njenim vodstvom lotilo številnih projektov, v Sloveniji pa so bili "igralci, razmerja, teme in moči" že desetletja enaki, kar se je dogajalo, pa je predstavljajo nevarnost, da bi se to spremenilo. Zato je morala na projekt NPU pasti senca in rodila se je politična afera ter začela sistematična diskreditacija, je prepričana Kresalova.

Že dan po odprtju stavbe sta dva poslanca SDS v televizijskem prispevku pojasnjevala, da obstajajo sumi nepravilnosti, je nadaljevala Kresalova. In ta nastop je bil zelo premišljen, je dejala, saj da je javnost že pol leta pred tem vedela, kdo so ponudniki za stavbe, ampak se takrat tega ni problematiziralo.

Poleg Kresalove sta danes pričala tudi direktor Ram Investa Igor Jurij Pogačar in partner Kresalove, odvetnik Miro Senica. Pogačar je pojasnil, da z obtoženim nista znanca, Laha je pred podpisom pogodbe videl le dvakrat, posel pa ni bil vnaprej dogovorjen.

Senica pa je pojasnil svoje znanstvo s Pogačarjem. Kot je dejal, sta sodelovala leta 2002 pri projektu SID banke, ko je on zastopal Mestno občino Ljubljana, Pogačar pa je bil prokurist Energetike. Sicer pa nista nikoli prijateljevala, temveč sta le znanca. O fotografijah z neke poroke, ki so zaokrožile po medijih, na katerih sta oba, pa je Senica povedal, da je šlo za poroko njegove zaposlene, na kateri je bilo 250 ljudi. Zato je tudi zanikal, da bi karkoli posredoval pri najemu stavbe za NPU.