KOPRSKI PODJETNIK KUPUJE TOVARNO SLADKORJA ORMOŽ: Takšne načrte ima z njo

Koper

Izvedeli smo, da naj bi se koprski podjetnik Sebastjan Vežnaver zanimal za Tovarno sladkorja Ormož v likvidaciji. Informacijo nam je potrdil tudi sam, saj nam je razkril, da je trenutno v podpisu pogodbe za nakup dela tovarne. S sladkorjem se ne bo ukvarjal, saj za to tam več ni pogojev, namerava pa vzpostaviti logistični center.

"Za lokacijo tovarne smo v podpisu pogodbe," nam je našo informacijo po telefonu potrdil Vežnaver. Na vprašanje, ali se bo ukvarjal s sladkorjem, odgovarja: "Absolutno ne. Tam tudi ni več pogojev za to. Vse, kar je bilo tam, je bilo zrušeno in odpeljano." Kot je pojasnil, namerava vzpostaviti logistični center, lokacija pa je strateška, "glede na to, da je območje v bližini meje z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko."

Gre za približno 20 hektarjev velik del nekdanje tovarne, v kateri so se stroji ustavili leta 2006. Del tovarne je leta 2017 nato kupila skupina Agrana-Studen, ki je tam vzpostavila pakirno-logistični center za zahodni Balkan. "En del so kupili oni, drugi del pa smo kupili oziroma kupujemo mi, nismo še plačali," dodaja Vežnaver. Višine transakcije ni želel komentirati, saj še ni zaključena. Kdaj bo prenos zaključen, je odvisno od banke, logistični center pa ne bo začel delovati prej kot v enem letu, je dodal.

Slovenija brez lastne proizvodnje sladkorja že od leta 2006

S propadom Sladkorne tovarne Ormož leta 2006 je Slovenija ostala brez lastne proizvodnje sladkorja in je na tem področju povsem odvisna od tujih trgov. Gradnja ormoške tovarne se je začela leta 1977 in bila financirana z domačimi in tujimi krediti ter prispevki 129 domačih podjetij.

Tovarna je pričela s prvo predelavo sladkorne pese leta 1980. Do velike lastniške spremembe je prišlo leta 1997, ko je nizozemska korporacija Cosun prevzela večinski delež tovarne. Leta 2006 se je zaradi poslabšanih razmer v gospodarstvu in politike EU zgodba te nekdaj uspešne slovenske tovarne zaključila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .05. 2020 ob  09: 36
tovarna sladkorja ni propadla , zaradi EU direktiv smo jo zaprli