KOPRČANKA Z ROMANOM POMAGA PRI POSTAVITVI KIPA RUDARJA: Svetilka in ljubezen vsakega Prometeja

Slovenija

Od decembra bo nad Trbovljami bdel osem metrov visok rudar Prometej, ki bo s 'knapovsko lampo' ponoči osvetljeval nekdanji rudniški jašek. Iz 14 ton odpadnega železa iz nekdanjih rudnikov ga bo naredil akademski kipar Zoran Poznič. V društvu Trbovlje Novomedijsko mesto (TNM) za postavitev kipa zbirajo donacije. Za posebno obliko finančne pomoči se je odločila Trboveljčanka Milena Andelič Đukić, ki zadnja leta živi v Kopru, kjer je tudi nastalo njeno literarno delo po navdihu Prometeja, 'Rudarjeva hči'.

Knjiga pripoveduje o neizmerni moči rudarskega življa in ženske, ki je v zgodbi upodobljena skozi svetilko. Ta je bila opora rudarjem. Zgodba razkriva moč svetlobe, ljubezni in prijateljstva.

Andelič Đukićeva je rojena v Somborju, nato pa je živela z družino v Zasavju, od koder se je po končani srednji šoli zaradi študija preselila v Koper in tukaj ostala.

Vsebino knjige krasijo umetniške slike Irene Krošel in Nastje Abdič, ki so nastale po romanu ter pesniška zbirka 'Rudarjeva hči', v kateri je zaslediti moč ljubezni do domovine, doma in ženske, ki je temelj vsakega Prometeja.

Milena Andelič Đukić

Ves izkupiček od prodane knjige, ki bo izšla decembra, bo namenjen izgradnji Prometeja, izdelavi spominkov in nadgradnji projekta v prihodnosti.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija