KOPRČANI NESTRPNO PRIČAKUJEJO ODLOČITEV OBČINE: Denarja za omilitev hrupa iz pristanišča ne bo dovolj za vse

Koper

Mestna občina Koper je konec februarja objavila javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov z namenom zmanjšanja vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti za leto 2020. Na občinski razpis se je prijavilo 250 stanovalcev starega mestnega jedra, ki ravno v teh dneh na dom prejemajo sklepe o tem, ali so upravičeni do subvencije ali ne. Že sedaj je jasno, da bodo nekateri razočarani.

Luka Koper je za omilitvene ukrepe za prebivalce Kopra v občinski proračun namenila 400.000 evrov. Subvencije so namenjene za ukrepe, kot so zamenjava oken in fasade ali vgradnja prezračevalne naprave. Ravno zamenjave oken, obnove fasade, izolacije strehe in nakupa klimatske naprave, si želi večina od 250 stanovalcev mestnega središča, ki so se prijavili na prvi tovrsten občinski razpis. Nekateri si po pisanju Radia Koper sicer želijo tudi celovite obnove stanovanja.

Kot je za radio pojasnila Marina Jelen z občine, je bila polovica vlog iz prvega vplivnega območja, torej iz neposredne bližine pristanišča, polovica pa iz drugega vplivnega območja. Prejete vloge je pregledala in ovrednotila strokovna komisija. Med njimi se je našlo tudi nekaj nepopolnih, "ker prijavitelji niso predložili kulturnovarstvenega soglasja".

Občina v teh dneh prijavitelje seznanja s sklepi – ko bodo ti pravnomočni, bo oblikovala prednostno listo. A je že zdaj jasno, da denarja ne bo dovolj za vse. Upravičenci lahko pridobijo subvencijo v višini do 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Izjema so socialno šibki občani, ki bodo upravičeni do finančne spodbude v obsegu 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Najvišji znesek sofinanciranja znaša 17.000 evrov.

Občina bo podoben razpis objavila tudi prihodnje leto, kot to predvideva dogovor z Luko Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .07. 2020 ob  18: 07
Fasada in obnova strehe ne bodo utišale hrupa. Pa tudi klima ne.