KONSERVATIVCI IN ZELENI V AVSTRIJI DOSEGLI DOGOVOR: Kurz se vrača na kanclerski položaj

Svet

Avstrijska konservativna ljudska stranka (ÖVP) pod vodstvom Sebastiana Kurza in Zeleni pod vodstvom Wernerja Koglerja so v sredo dosegli dogovor o oblikovanju koalicijske vlade. Kurz se tako vrača na kanclerski položaj, Zeleni pa vstopajo prvič v avstrijsko zvezno vlado.

Kurzova ÖVP je na volitvah septembra prejela največ glasov, Zeleni pa so se pomembno okrepili. Svobodnjaki, dotedanji koalicijski partnerji ÖVP, so zaradi afere Ibiza veliko izgubili in se umaknili v opozicijo. A koalicijska pogajanja med ÖVP in Zelenimi so nato potekala več tednov in so se sklenila šele z novim letom.

Da je bil dogovor dosežen, sta v sredo zvečer sporočila oba predsednika strank. Po napovedih bosta o koalicijskem dogovoru danes okoli poldneva najprej obvestila predsednika republike Alexandra Van der Bellna. Nato pa bosta podrobnosti dogovora in sestavo vlade predstavila še javnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V petek se bosta nato sestali vodstvi obeh strank, Zeleni pa bodo o koalicijskem dogovoru odločali še na kongresu. Večjih težav pri tem ni pričakovati in vlada naj bi posle prevzela naslednji teden, še navaja APA.

Vodja Zelenih Werner Kogler

Pogovori so bili težavni predvsem glede proračunskih vprašanj in glede davčne zakonodaje, predvsem pa glede okoljskih vprašanj in boja proti podnebnim spremembam. Pomembna tema pogajanj so bile tudi nezakonite migracije in politična transparentnost.

Znano je, da bo novi kancler Kurz, Avstrija pa bo z novo vlado dobila tudi prvo obrambno ministrico - Klaudio Tanner iz vrst ÖVP. Na čelu zunanjega ministrstva bo še naprej karierni diplomat Alexander Schallenberg, ki prav tako spada v kvoto ministrov ljudske stranke. Glede na trenutno razporeditev resorjev je Schallenberg tudi edini minister sedanje prehodne vlade, ki bo ohranil svoj položaj, je poročala APA.

Notranje ministrstvo bo vodil dosedanji generalni sekretar ÖVP Karl Nehammer, Rudi Anschober iz vrst Zelenih pa bo postal minister za socialo. Njegovi strankarski kolegici Almi Zadić bo pripadel položaj ministrice za pravosodje, medtem ko bo Christine Aschbacher iz ljudske stranke stopila na čelo ministrstva za delo in družino.

Že od začetka tedna je medtem znano, da bo Avstrija z novo vlado dobila ministrstvo za integracijo, ki ga bo vodila Susanne Raab iz ÖVP. Zelenim bo pripadlo novo ministrstvo za zaščito podnebja, na čelu katerega bo Leonore Gewessler.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija