KO KONKURENCA ZDRUŽI MOČI: Posadka jadrnice CleanSport One priskočila na pomoč italijanskim kolegom, tekmovali bodo skupaj

Izola

Jadrnici CleanSport One in Frers 63 Anywave Safilens sta na regatah v tem delu Jadrana močni konkurentki. A nedeljska nesreča na Barcolani, ko je italijanski jadrnici močna burja poškodovala jambor, je bila povod za eno lepših zgodb o moči športnega duha.

Ta konec tedna, v soboto, 16. oktobra, se bo v Benetkah odvijala tradicionalna Hospitality Challenge regata, ko izbrane maksi jadrnice razprejo jadra v osrčju starodavnega mesta, vzdolž Velikega kanala (Canale Grande) ter se potegujejo za "Dožev klobuk". Ta je v zadnjih osmih letih postal simbol tega posebnega in prestižnega dogodka. Regata se tradicionalno odvija takoj naslednji vikend po svetovno znani Barcolani.

Jadrnica Frers 63 Anywave Safilens na 53. Barcolani ni imela sreče. Takoj po startu regate se ji je pripetila havarija. Tako velikih poškodb se žal ne da popraviti čez noč in ostala je brez udeležbe na beneški regati, kjer bi morala zaključiti tudi enega večjih italijanskih ekoloških projektov leta 2021. A med jadralci, ne glede na to ali so direktni konkurenti ali ne, je prisoten izredno močan športni duh. Kaj hitro se je oblikovala in tudi realizirala pobuda slovenske posadke jadrnice CleanSport One, pod vodstvom skipperja Jureta Orla, da pomagajo jadralskim kolegom in združijo moči. 

CleanSport One je jadrnica VOR60, ki je sodelovala na svetovni regati Volvo Ocean Race in obplula svet s takratno žensko posadko na čelu z Liso McDonald. CleanSport One v družbi CleanSport Too (nekdanji Veliki Viharnik) tvorita regatno maksi floto podjetja CleanSport iz Izole, s katerimi izvajajo tudi team buildinge in druga jadralna doživetja. Na letošnji izvedbi Barcolane je jadrnica CleanSport One dosegla odlično 10. mesto. Izkušenost tako italijanske kot slovenske posadke torej ni vprašljiva. Združena posadka, katero bodo poleg Jureta Orla sestavljali tudi izkušeni jadralci Mitja Simčič, Liam Orel, Marko Godnič, Davor Glavina, Giulio Alampi, Giacomo Bottazzi, Denis Magajna, Matija Hertarič, Tomaž Brezar, Toni Rebec, Maurizio Bottazzi, Alberto Leghissa, Gino Beccevello in Mauro Pelaschier, bo z jadrnico CleanSport One nastopila pod pokroviteljstvom Belmond Hotel Cipriani.

"Navdušeni smo, da lahko na Clean Sport One gostimo jadralske prijatelje Anywave Safilens," je dejal Jure Orel in nadaljeval: "Ko smo slišali, kaj se je zgodilo, smo brez pomislekov dali podporo njihovi ekipi in skupina naših sponzorjev Fintria-Step Impianti je takoj podprla pobudo. Zavezali smo se k združitvi moči, da bi izpostavili moč "fair playa", ki odlikuje pomorščake kot smo mi."

"Za nas je bilo zelo pomembno, da ne zamudimo predstavitve v Benetkah. Hvaležni smo celotni ekipi CleanSport One, ki nam je ponudila priložnost, da skupaj tekmujemo na njihovi jadrnici in nam s tem poslala pomembno sporočilo tako s športnega kot s pomorskega vidika," je dejal Alberto Leghissa. "Naša jadrnica je poškodovana, a v dobrih rokah. Jambor obnavljamo in kmalu se bomo vrnili na vodo, odločeni, da nadaljujemo sezono, ki so jo kronali številni športni uspehi. Na kopnem nadaljujemo z ekološko zavezanostjo in zdaj imamo dodatno ekipo, naše slovenske prijatelje, ki so se odločili pridružiti projektu Reco.”

Ekologija in družbena odgovornost je še ena stična točka obeh posadk, saj CleanSport že dve leti izvaja projekt Green Academy – Zelena Akademija. Učilnica na prostem, kot temu projektu pravijo v CleanSport-u, je namenjena osveščanju osnovnošolcev o odgovornosti posameznika do ohranjanja čistega morja in obalnega pasu. V Benetkah bosta na slovenski jadrnici družno nastopili dve posadki z zelo podobno vizijo na obeh straneh meje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija