KLETVICE SO DOBER ZNAK: Zakaj bi si morali v svoji bližini želeti ljudi, ki grdo govorijo?

Trendi

Kot otroci so nas vedno učili, da je preklinjanje slabo in tega ne bi smeli početi, toda ko ste prvič slišali, da eden od vaših prijateljev psuje, vaju je to verjetno nekoliko zbližalo. Namreč, obstaja več razlogov, zakaj so ljudje, ki psujejo, pravzaprav zelo dobri prijatelji.

1. Povedal vam bo resnico

Preklinjanje je lahko nenamerno dejanje in pogosto psovka uide v trenutkih intenzivnih čustev. Študija je pokazala, da je nekdo, ki preklinja, bolj verjetno pošten in manj verjetno cenzurira nekatere stvari.

Preklinjanje je lahko dokaz, da oseba govori, kar dejansko misli, kar je pri prijatelju zelo dragocena lastnost. Včasih potrebujemo samo prijatelja, ki nam bo povedal, kar moramo slišati, ne pa tisto, kar želimo slišati.

2. Dal vam bo pameten nasvet

Pogosto se domneva, da bolj ko človek psuje, manj je inteligenten, ker naj bi mu primanjkovalo besedišča, da bi se v celoti izrazil. Študija pa je pokazala, da bolj, ko je človek tekoč v govoru, učinkoviteje uporablja kletvice za posredovanje svojih misli, njegov besednjak pa je bolj raznolik in obsežen.

3. Je nekdo, ki mu lahko zaupate

Preklinjanje med prijatelji zahteva določeno stopnjo zaupanja. Študije so pokazale, da je bilo v skupinah, ki so dobro sodelovale, v proizvodnem sektorju in računalništvu, bolj prijetno, ko so se zaposleni šalili, kar je vključevalo psovke in določeno stopnjo zaupanja drug v drugega.

4. Preklinjanje je dobro za nas

V drugi študiji so morali prostovoljci dvakrat dati roke v ledeno mrzlo vodo. Enkrat so lahko preklinjali, kolikor so hoteli, drugič pa so jim rekli, naj uporabijo nevtralne besede. Udeleženci so lahko prenašali več bolečine, ko so lahko prosto preklinjali.

Zato naslednjič, ko se porežete, stopite na lego kocko ali se udarite, preklinjajte, ker lahko pomaga zmanjšati bolečino. Enaka situacija je s čustveno bolečino, saj sproščanje frustracije s psovkami zmanjša verjetnost, da bomo reagirali fizično.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  11 .09. 2021 ob  22: 21
končno bodo ljudje prišli k pameti...bodi to kar si in ne to kar želijo drugi da si
manemebasat |  11 .09. 2021 ob  20: 37
Jebem mu mater, res je!