KEROZIN SE PRIBLIŽUJE VODNEMU VIRU, BODO PREPOVEDALI ZALIVANJE VRTOV IN PRANJE AVTOMOBILOV? Bržan: "Vsak liter preveč na dan šteje"

Koper

Po tem, ko so včeraj našli večje koncentracije kerozina v dveh vrtinah na širšem območju Hrastovelj, se marsikdo sprašuje, ali je naša voda neoporečna in ali bodo potrebne redukcije. Včeraj se je v zvezi s tem na Facebooku oglasil koprski župan Aleš Bržan, ki je pojasnil, da "naš vodni vir ostaja čist, se mu pa kerozin približuje". V kolikor bi kerozin prišel do vodnega vira v poletnem času, bo najverjetneje treba "sprejeti ukrep redukcije oziroma občasnih prekinitev dobav vode. Ker bomo vodo dobavljali le iz Hrvaške in Krasa, je bo manj, v naših pipah pa bo še naprej neoporečna. Niti kaplja kerozina nikoli ne bo prodrla v naš vodovodni sistem," je ob tem zagotovil koprski župan.

Bržan je spomnil, da bo poraba vode pri nas občutno narasla zaradi dejstva, da Rižanski vodovod že od iztirjenja tovornega vlaka v Dolu pri Hrastovljah črpa vodo iz podtalnice ter zaradi napovedanega novega vročinskega vala. Dodal je, da bomo morali zato "sprejeti vmesne ukrepe varčevanja z vodo, tudi če do onesnaženja vira ne pride. Prioritetno moramo namreč zagotoviti dovolj pitne vode za naše prebivalce, zato bomo prisiljeni prepovedati zalivanje vrtov in parkov, pranje avtomobilov, zaprli bomo tuše na kopališčih in varčevali z vodo povsod, kjer je to varno," je zapisal.

Letošnje poletje bomo, tudi če se vir onesnaži, uspeli 'zvoziti' brez redukcij, če bomo z vodo znali ravnati skrbno, je dodal. "Se bomo potrudili že danes zaliti kak paradižnik ali rožo manj? Vsak liter preveč na dan šteje, skupaj nas je 90 tisoč, z našimi gosti skoraj 130 tisoč. Pomagajmo drug drugemu vsak dan z odgovornim in racionalnim ravnanjem s pitno vodo," je opozoril Bržan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  17 .07. 2019 ob  12: 30
11
Če lahko ameriški predsednik z ljudmi komunicira prek twitterja, po moje ni nič narobe, če koprski župan to počne prek facebooka. Bistveno boljše kot prek medijev, po moje. Vidimo vsi, pa še nazaj mu lahko kaj napišeš. Če pa nisi na facebooku, imaš pa Regional :)
Mojcaa2 |  17 .07. 2019 ob  11: 58
-3
Komunikacija po novem po FB.
On vse ve, skupaj z njegovimi prijatelji ki jih je postavil
vseved |  17 .07. 2019 ob  11: 19
40
Takoj zapreti vse tuše na plažah , ker ljudje nimajo nobenega občutka za racionalno rabo vode. Na polno odprejo pipo, tuširajo rokavčke, plavutke, maske, supe, blazine , na koncu še sebe in tako po 4 krat na dan. Najhujši so italijani in ljubljančani .