KDO STOJI ZA 4 TONAMI KOKAINA, ZASEŽENEGA V TRSTU? Pošiljka v Italijo prispela z vojaškim letalom iz Madrida

Kronika

Akcija se je začel v Kolumbiji, kjer je tajni agent naročil pri Zalivskem klanu veliko pošiljko kokaina za evropski trg. Prva pošiljka s 300 kg kokaina je pripotovala v Italijo s komercialnim letom. Druga pošiljka, težka 4 tone, je najprej pripotovala v Madrid, od tam pa z vojaškim letalom v Italijo. Njena zadnja postaja je bil Trst, kjer sta pošiljko in tiste, ki so prišli ponjo, pričakala tajna agenta z oddelka za finančni kriminal.

Po kokain so prišli Albanci, Moldavci, Srbi, Črnogorci in Bolgari, ki so prevzeli 19 paketov nevede, da jim sledi policija. Prijetih je bilo 38 ljudi, trem posrednikom, med katerimi je tudi eden Nizozemec, pa je uspelo pobegniti. Med aretiranimi so tudi Slovenci. Hrvat in Srb, ki je nekaj časa živel na Hrvaškem, sta bila prijeta na Hrvaškem in bosta izročena italijanskim pravosodnim organom.

Po poročanju medijev gre za "majhni ribi" narkokartela, saj sta za preprodajalce prevažala tovornjake, na katerih je bila droga. Ljudje, ki so zaslužni za proizvodnjo in distribucijo, so v Kolumbiji. Pred več kot letom dni je kolumbijska policija iz Bogote obvestila italijanske kolege, da preprodajalci mamil iščejo varne poti v Italiji za preprodajo na evropski trg.

Šlo naj bi za člane najbolj zloglasnega kolumbijskega kartela Zalivski klan, ki ga vodi Dario Antonio Usuga, znan kot Otoniel. Sestavljajo ga vojaki, paravojaške enote in ima pod nadzorom vsa področja v Kolumbiji. Aktivirani so bili tajni agenti in Trst kmalu postane ciljna luka.

Nato je bil novembra lani po zaslugi težav s hrbtom prijet v kolumbijski džungli Otoniel. Zaradi bolečin v hrbtu je zmeraj spal na vrhunskih ležiščih v kolumbijski divjini in preko teh so ga izsledili. Poleg tega je zmeraj imel dresirane pse čuvaje. A so se kolumbijske varnostne sile dokopale do enega od njih in ga uspele pretentati, da je poiskal gospodarja.

Otoniel je bil zaradi tihotapljenja mamil in drugih grozodejstev izročen Američanom – bil je znan posiljevalec in morilec, ki je zaposloval dečke, revne mladoletnice pa je spolno zlorabljal in jih zasužnjeval.

Zalivski klan je nastal iz desničarskih paravojaških sil pred 20 leti z namenom, da se zoperstavijo levičarskih gverilskim skupinam v Kolumbiji. Na začetku so se ukvarjali s politiko, sčasoma pa so postali običajna kriminalna združba, ki se je izkazala kot izredno brutalna in nasilna v obračunih s sovražniki. Imeli naj bi najmanj 3.000 članov z odličnimi zvezami na Balkanu, v Italiji in Mehiki.

Izkazalo pa se je, da je bila združba v Italiji povezana z več kriminalnimi združbami, med drugim z 'Ndrangheto.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .06. 2022 ob  13: 53
“ sčasoma pa so postali običajna kriminalna združba”
A je to ljudski običaj? Običaji so kurentovanje ali mlaj. Taka zdruzba je pa kvecjemu navadna.
hribi |  10 .06. 2022 ob  12: 12
Vojaško letalo? No, tole pa niso čisto majhni preprodajalci. To je delo države.