KDO BO IZVOLJEN V EVROPSKI PARLAMENT IN KDO NE? Večina volivcev se bo odločila na podlagi imena nosilca liste

Slovenija

Na volitvah v Evropski parlament se bo 58,5 odstotka vprašanih odločilo na podlagi imena nosilca kandidatne liste, stranka pa bo odločilnejša za izbiro pri 34,6 odstotka vprašanih, je pokazala anketa Ninamedie, ki jo danes objavlja Dnevnik. Evropskih volitev se bo zagotovo udeležilo 36 odstotkov anketiranih. 

Najverjetneje se bo na volišča odpravilo 29,3 odstotka vprašanih, zagotovo ne bo odšlo na volišča 12 odstotkov, najverjetneje pa ne bo volilo 3,5 odstotka vprašanih. Neodločenih je 19,1 odstotka vprašanih. 

Za LMŠ bi na volitvah v Evropski parlament glasovalo 17,1 odstotka vprašanih, za SDS 14,1 odstotka. Sledita SD, ki bi jo izbralo 10,8 odstotka volivcev, ter NSi z 10,6-odstotno podporo. Na petem mestu je Levica, zanjo bi glasovalo 6,7 odstotka vprašanih. DeSUS bi podprlo 4,7 odstotka anketiranih, SAB 3,1 odstotka, SNS pa 2,8 odstotka. SMC bi izbralo pol odstotka vprašanih, 2,4 odstotka pa bi se odločilo za katero od drugih strank. Da še ne vedo, kako bi se odločili, je odgovorilo 27,2 odstotka sodelujočih v anketi.

V telefonski javnomnenjski anketi, ki jo je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija med 12. in 14. marcem opravila Ninamedia, je sodelovalo 700 oseb

Volitve bodo v članicah EU potekale med 23. in 26. majem. V Sloveniji bomo na volišča odšli v nedeljo, 26. maja. Slovenski poslanci v evropskem parlamentu so voljeni za dobo petih let. S posamezne strankarske liste so izvoljeni tisti kandidati, ki prejmejo največje število preferenčnih glasov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija