KAM BO ODŠEL MILIJON EVROV? Koprčani, odločite vi in oddajte svoj glas

Koper

V ponedeljek, 12. septembra, se bo začelo glasovanje o projektih, ki naj jih Mestna občina Koper (MOK) uresniči v okviru participativnega proračuna za leti 2023 in 2024. Komisija je letos v obravnavo prejela 244 projektnih predlogov, od katerih jih je na glasovanje uvrstila 150. Svoj glas lahko oddate do ponedeljka, 19. septembra, do polnoči.

Prebivalci koprske občine bodo že tretjič imeli možnost v okviru glasovanja odločati o načinu razporejanja in porabe proračunskega dela denarja. Za ta namen je v naslednjih dveh letih predvidenih 960 tisoč evrov. Prejeli so 244 projektnih predlogov, na podlagi ocene njihove izvedljivosti in stroškov pa jih je komisija za participativni proračun na glasovanje uvrstila 150.

Predlogi projektov so raznoliki. V prvem projektnem območju, ki obsega krajevne skupnosti Koper-center, Olmo-Prisoje, Semedela, Žusterna in Za gradom, bodo krajani glasovali o 39 projektih, med katerimi so ureditev mediteranskega rožnega vrta in košarkaškega igrišča na Markovcu, številni projekti pa se nanašajo na izboljšanje prometne varnosti in dodatno ozelenitev mesta. Krajani Škocjana, Šmarij in Vanganela bodo odločali o 29 projektih, ki med drugim naslavljajo ureditev češnjevega parka, razsvetljave in posameznih sprehajalnih poti. O 22 predlogih bodo odločali krajani Dekanov, Hrvatinov in Škofij. Med njimi so pobude za postavitev hitrostnih ovir, zasaditev oleandrov in ureditev površin za aktivno preživljanje prostega časa.

Prebivalci krajevnih skupnosti Bertoki, Pobegi-Čežarji in Sv. Anton bodo glasovali o dvanajstih projektnih predlogih. Med pobudami so sanacija prostorov tamkajšnjega prostovoljskega gasilskega društva in ureditev prostorov za mlade ter medgeneracijskega parka v Pobegih. Na glasovanje bo uvrščenih tudi 32 projektnih predlogov za območje Boršta, Gračišča, Gradina in Marezig. Krajani so med drugim predlagali zamenjavo dotrajanih otroških igral v Gračišču, ureditev pametne točke za rekreativne obiskovalce Trušk, ureditev mrliške vežice v Loparju in spominskega parka.

Ureditev igrišča ob Vrtcu Rižana, vaškega jedra v vasi Kastelec, večnamenskega prostora ob igrišču v Črnem Kalu in poti ob športnem parku Rakitovec je le nekaj od 16 predlogov participativnega proračuna, o katerih bodo določali krajani Črnega Kala, Podgorja, Rakitovca in Zazida. Več o projektih, ki jih je komisija uvrstila na glasovanje, si lahko preberete na tej spletni povezavi.

BONUS VIDEO: So cene pri naših sosedih zaradi uvedbe evra že višje?

Glasovanje bo potekalo na povezavi predlagam-odlocam.koper.si, osebno na vložišču MOK ali na sedežu krajevnih skupnosti. Spletna aplikacija bo v ponedeljek, 19. septembra, ob polnoči onemogočila glasovanje, na podlagi zbranih glasov pa izdelala seznam projektov s številom glasov, ki jih je posamezen projekt prejel. Komisija bo nato oblikovala prednostni seznam projektnih predlogov, ki bodo javno objavljeni. Izbrani projekti bodo do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leti 2023 in 2024.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija